200 Gray's Inn Road

Designed by: Conran and Partners
For client: Great Portland Estates Floor area: 670.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Small Office of the Year

Conran And Partners 200 Grays Inn Road Photography By Anna Stathaki 6
© Anna Stathaki

Café seating doubles up as informal meeting space

About the Project

Great Portland Estates commissioned Conran and Partners to redesign the ground floor of 200 Gray’s Inn Road, home to a number of high-profile media organisations including ITN Productions, ITV and Warner Bros. Originally designed by Foster + Partners and opened in 1991, the conventionally-configured office reception failed to respond to the changing work culture of modern tenants and was used only as an entry point to the wider building.

200 Gray’s Inn Road has been designed to reimagine a new type of ground floor space that interweaves office reception, private members club, café culture and hotel experience; blurring the edges between work and play. Within the building we have designed confident and distinctive spaces that create intimate and human places to work or relax without watering down the sense of theatre. The design responds to the changing work culture of modern tenants, ultimately giving the space a new lease of life.

The project personifies our ethos and experience of curating ways of living and applies this to a commercial space. It highlights how it is possible to draw on experience from numerous sectors blending the boundaries between work and leisure to create strong, characterful places that have not only changed the culture, atmosphere and ethos of the building but also how its users work. The project illustrates that through flexible and adaptable design we can future proof a building.

What’s unique about it

The building’s architecture uses simple but robust materials; predominantly concrete, granite, aluminium and glass. A significant task was to therefore soften the large open space, meaningfully dividing it into a series of connected environments with different uses. Working with the existing fabric, our approach has employed equally authentic materials – including terrazzo, metal, timber and leather. The design serves to provide a stronger connection between the external, urban environment and interior at street level, breaking down the barrier between public and corporate environments and drawing people into the space.

The project has achieved SKA gold, includes no VOCs, incorporates 100% FSC certificated timber and metal with a minimum of 80% recycled content only. Other sustainable features include a newly designed displacement ventilation system and an integrated green wall that grows from slots cut into the building fabric. Coupled with a high level of natural light has given the café and reception a true sense of health and wellbeing, a stark contrast to the previously dark and heavily mechanically ventilated space.

Confident and distinctive spaces that created intimate and human places to work, collaborate or relax without watering down the sense of theatre. We have reconfigured the ground floor areas to serve both short and long-stay staff and visitors, encouraging the building’s users to utilise the ground floor as an extension of their own offices.

Conran And Partners 200 Grays Inn Road Photography By Anna Stathaki 8
© Anna Stathaki

Entrance area looking towards café and green wall

Conran And Partners 200 Grays Inn Road Photography By Anna Stathaki 7
© Anna Stathaki

Upgraded speed gates and signage

Conran And Partners 200 Grays Inn Road Photography By Anna Stathaki 5
© Anna Stathaki

Café servery

Conran And Partners 200 Grays Inn Road Photography By Anna Stathaki 10
© Anna Stathaki

Reception waiting area

Conran And Partners 200 Grays Inn Road Photography By Anna Stathaki 9
© Anna Stathaki

Flexible seating area provides pockets for meetings

Conran And Partners 200 Grays Inn Road Photography By Anna Stathaki 4
© Work space

Anna Stathaki

Conran And Partners 200 Grays Inn Road Photography By Anna Stathaki 3
© Anna Stathaki

Reception desk with bespoke terrazzo

Conran And Partners 200 Grays Inn Road Photography By Anna Stathaki 2
© Anna Stathaki

Reception desk with bespoke terrazzo

Conran And Partners 200 Grays Inn Road Photography By Anna Stathaki 1
© Anna Stathaki

Flexible seating area provides pockets for meetings

Location of project:
Credits:
Conran and Partners

Ian McArdle Architects

Heyne Tillett Steel

Norman Disney & Young

Verte LTD

Mace Interiors

TT Gillards & Sons

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.