Ginza Six, Tokyo

Designed by: Gwenael Nicolas/ CURIOSITY
For client: GINZA SIX RETAIL MANAGEMENT Floor area: 47000.00 M² Year of completion: 2017
Submitted for: Multi-Brand Store of the Year

Ginza Six Retail 06
© SATOSHI SHIGETA

About the Project

The GINZA SIX design is symbolized by the central atrium, created as the core of Ginza.
A space with unique, warm and refined atmosphere, with time-dynamic feeling.
The space revolves around the atrium like a spiral that infuses energy into the space. The floor and escalators overcome one movement at a stroke of light that spins around the space. The visitors are invited to discover the upper part of the facility.
On the ceiling of the atrium, hemp leaf motif creates a warm and inviting atmosphere. The pattern is also an abstract symbol recreated by the six faceted light sculptures. The washi textured and transparent fabric covers the three-dimensional sculptural ceiling.
Different areas are visible from the atrium through the filter of angled louvers. Transparency, mystery, and curiosity guide the visitors throughout the space. The layer of light and delicate lines unifying the space.
To create a sense or surprise and renewed discovery, the retail street area has layout with an angle and skip-shape. Walking through the street reveals a new perspective: Each store has a different shape and its own identity. This was inspired by a small Ginza street, which always provides new discoveries.

What’s unique about it

With more than 200 stores, as the core of Tokyo, GINZA SIX needed to have the large atrium not only with the amplitude but also the diversity expressing all what were required for this space - Japanese traditional beauty, global futurism, warm hospitality, calmness and energy. The central atrium embodies them with sophisticated and exquisite detail design, like ceiling pattern using washi, warm and soft light, and angled louvers with bamboo-like texture. The whole space has also well-thought-out structure that makes the visitors look upward and desire to explore. Fun to explore is engaged in the aisles in the retail area, inspired from narrow alley behind main a street traditionally existing in the Ginza area. Acute-angled corners of stores also effect to give all stores multifaceted approach without boredom. The apparent random feeling of the layout is carefully choreographed to highlight each store.

Ginza Six Retail 04
© SATOSHI SHIGETA
003
© SATOSHI SHIGETA
008
© SATOSHI SHIGETA
Ginza Six Retail 02
© SATOSHI SHIGETA
005
© SATOSHI SHIGETA
011
© SATOSHI SHIGETA
002
© SATOSHI SHIGETA
001
© SATOSHI SHIGETA

GINZA SIX CURIOSITY

Location of project:
Credits:
CURIOSITY INC.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.