Iguchi Funabori Clinic, Tokyo

Designed by: TAKUJI KAMIO
For client: JISEIKAI Floor area: 100.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Healthcare Centre of the Year

94 A0050
© Satoru Umetsu

The tiles were placed in the geometric-lined-patterns and applied to the floor and walls to provide rhythms and movements to the space. Even though the space contents are very simple and limited, those surface effects are helping to create an interesting

About the Project

The project had started with a client's request to create a space more than a hospital.

The design was brought with an idea of combining dimensional planes into one space with various geometric expressions. Because this is a renal urology clinic and patients may feel more nervous comparing to other clinics, the client wished to make a space more luxury and something with an art feeling to give the patients more relaxing and extraordinary experiences. So, we focused on how we can make the space more art and fun. The geometric plane combination was one of our answers. Through this projects, we tried several graphical expressions to make the space even more meaningful and valuable than just a clinic. We wanted to provide a space where patients may enjoy to visit.

What’s unique about it

To break through the typical images of renal urology clinics was one of our goal. We focused on how we can change the space mood more actively and artistic.

The geometric pattern tiling and the dimensional lighting were applied to the lounge space. To develop a new design language, we applied several geometric patterns to the floor, walls, and ceiling with the emphasizing lighting system, and then we combined those aspects very carefully. While using two types of ceramic tiles for each wall, we decorated them in different directions to each other and tried to create some kind of the design movements to the space.

The glass wall entrance may give visitors very clean and beautiful images. They may recognize all clinic contents easily just by standing in front of the clinic, and then they can understand where they actually have to go. They may follow and walk on the geometric pattern floor and will be naturally leaded to the sofa area. They can wait in the relax lounge as if they are in an art museum.

Perhaps the most challenging part was to connect the geometric patterns over through the floor, wall, and ceiling. We carefully planned to keep the sequence and the continuities of the lining art designs. We also used indirect line lightings among many edges to emphasize the art works more efficiently.

94 A0194
© Satoru Umetsu

Viewing the entrance facade. You may recognize that the space is consisted diagonally rather than flat. Actually the property space is a pretty square shape, and perhaps normally people may layout the space with more rectangular aspects. However, rathe

94 A0152
© Satoru Umetsu

Viewing the reception counter. The open-counter is located just beside of the main entrance while nothing may hide the receptionists. This represents that the clinic is very honest and opened to anyone.

94 A0124
© Satoru Umetsu

Another shape of the Chinese character representing IGUCHI looks like a square. So, we developed and applied several square-shape frames to make bulletin board areas; magnetic boards were hidden in the each frame.

94 A0102
© Satoru Umetsu

The shape of the Chinese character representing IGUCHI looks like #. We used and modified this unique character shape more graphically and applied to the partition design, which you may recognize above the sofa bench.

94 A0006
© Satoru Umetsu

Several edged-lines were given to walls and ceiling with LED line lights. The light lines were placed to be connected continuously to each other, and those lights lead the visitors from the entrance area to the sofa area.

Location of project:
Credits:
KAMIODESIGN / ICHII CORPORATION

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.