Apartment Complex, Saint-Denis

Designed by: ChartierDalix
For client: Emerige Residential Floor area: 4080.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Co-Living Complex of the Year


Public Score
6.37
6.62 Function
6.23 Innovation
6.26 Creativity
1 J4 A3216
© Takuji Shimmura

Here we see the linear and vertical nature of the building.

About the Project

The plot is located in a very central neighbourhood of Saint-Denis where extremes of historic buildings of great heritage and the down-and-out are juxtaposed. Opposite the former Carmelite monastery, the building avoids confrontation with this ancient building, using a play of successive retreats in the façade. Consequently, the majority of apartments enjoy an outside space and are disposed with double orientations. Brick clads three of the façades, for an elegant impression enhanced by the large-scale glazing. The dividing line of Rue des Carmélites creates a line of sight into the heart of the block, establishing a visual relationship with the Carmel gardens, giving a real sense of continuity in the landscape.

What’s unique about it

A site located within the historic centre of Saint-Denis, the challenges of both density and architectural integration were to be addressed by the project. Successive setbacks punctuate the volume creating relationships to the surrounding urban fabric, while brick was chosen for the façade bringing a timeless nature to this new construction. These setbacks also create large terraces offering a true outdoor extension for the apartments. Special care was given to collective spaces: using natural materials and large mirrors, a bright, elegant and understated ambiance is found, with a particular attention placed on its details.

1 J4 A3004
© Takuji Shimmura

Generous openings and balconies in the courtyard…

1 J4 A3050
© Takuji Shimmura

… reference the large openings of the street’s façade, giving the double-aspect apartments a unique light quality. The bricks’ “caramel” colour was chosen to create a sense of harmony within the context of the existing neighbouring buildings.

1 J4 A2958
© Takuji Shimmura

On the roof, the inhabitants can enjoy shared gardens, as an additional space.

1 J4 A2919
© Takuji Shimmura

The inner courtyard offers a true greenspace of quality despite its compact nature.

1 J4 A2948
© Takuji Shimmura

Each entrance hall offers the spatial qualities of lightness and airiness.

1 J4 A2938
© Takuji Shimmura

The common spaces are characterised by great attention to detail and quality of materials.

1 J4 A2814
© Takuji Shimmura

Each element was conceived in harmony with the whole: for instance, the entryway echoes the above guardrails, and the choice of wooden window frames complement the brickwork.

1 J4 A2773
© Takuji Shimmura

The brick façade brings a warmth and timelessness to the architectural project.

1 J4 A2744
© Takuji Shimmura

The project’s successful urban insertion is achieved by a careful attention to how it adjoins to its neighbours, and by playing with the building’s geometry overlooking the Carmel gardens.

Location of project:
Credits:
ChartierDalix

Emerige Residential

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.