T-Island, Pesaro

Designed by: OPENSYSTEMS Architecture
For client: Terranova Srl. Floor area: 250.00 M² Year of completion: 2017
Submitted for: Best Use of Colour

Opensystems 1
© ToBe Studio

Seating Area

About the Project

Housed at the heart of one of the largest fashion mall in Pesaro, T-Island was conceived to celebrate the 30th anniversary of the International fast-fashion brand Terranova. The concept challenges the traditional retail environment introducing a moment of leisure within a strictly commercial venue. T-Island is a hybrid space, a place to break from the hustle and bustle of shopping and experience first-hand the brand’s laid back ethos. The space is, at the same time, a workplace, a lounge area and a playground. Customers can discover, relax, experience the brand and its values through interaction and play while shopping. The staff can perform their training, attend meetings and workshops while being seen by and interacting with their customers. The design of the space fully embraces the brand’s joyful and playful way of life and takes inspiration from the Adriatic easy-going way of life and the local club scene. In contrast with the straight lines of the surrounding store, T-Island applies the principle of space-filling curves and circles as a way to organize several activities within a constrained area of the store. A ribbon curtain subdivides and unfolds the space by following curvilinear geometries

What’s unique about it

T-Island employs a palette of saturated hues and a wide range of materials. Colors are the main feature of the design and are expressed through light, fabrics, glass, metal and timber. The project takes advantage from the unique and loose program to provide a free flowing sequence of spaces that visually and spatially engage the senses through the use of color, materials and textures. In the centre, a mesmerizing fish tank-meeting room made out of dycroic glass panels hosts the staff training activities as well as special events. The glass produces manifold reflections of the neon lights set within and around it. The area also offers a charging station for mobiles and tablets, a selfy booth, a vending machine for food and refreshments, a foosball table and a lounge for video projection. This information-rich environment let the eyes travel through the space, continuously finding new stimuli in the interplay of colors, lights, reflections and projections. A bespoke set of modular furniture punctuate the space and can move and be rotated at will.

Opensystems 2
© ToBe Studio

Re-Charging Area

Opensystems 3
© ToBe Studio
Opensystems 4
© ToBe Studio

Training Area

Opensystems 5
© ToBe Studio

Training Area, detail

Opensystems 6
© ToBe Studio

Reflections on the Training Area, Detail

Opensystems 7
© ToBe Studio

Reflations on the Training Area, Detail

Opensystems 8
© ToBe Studio

Reflations on the Training Area, Detail

Opensystems 9
© ToBe Studio

Reflations on the Training Area, Detail

Opensystems 11
© ToBe Studio

Lounge Area

Location of project:
Credits:
OPENSYSTEM Architecture

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.