Amaranthyne, London

Designed by: Haberdashery design studio
For client: British Land for Clarges Mayfair Floor area: 85.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Best Use of Light

H 13 Amaranthyne Haberdashery W Slideshow
© Photo by Haberdashery

The image above illustrated the tones and hues of light found in our interpretation of summer; the soft light slowly transitions around the sculpture over the course of the day, allowing viewers to experience light changing in a timeframe familiar with th

About the Project

The sculpture is located within an 11m x 8.5m domed ceiling; each of the 32 decorative panels is perfectly integrated and aligned with the architectural curves, with a faceted Piccadilly ‘ruff’ that wraps around its perimeter. Details within the perforated white frieze are revealed and hidden again depending on the viewing angle and the time of day. This is achieved through the imaginative use of the latest lighting control systems that enable colour research on real sky tone and hue transitions to bring the subtle changes of the British seasons outside alive in this indoor space. As each new sun rises outside, a light washes across the sculptures myriad of surfaces, creating a unique progression of colour each day of the year, that then transitions to a night setting in sync with the setting sun outside.

Additional lighting expression in the form of textured, animated white light spreads out from a central ‘oculus’ feature, adding a range of energetic identities to the surface of the dome. The Oculus itself has a polished convex mirror surface that reflects the atrium below and the viewer, allowing both to become part of the sculpture themselves.

What’s unique about it

We draw on past memories to create a visceral response to what can often be an extremely poetic subject. Light can connect with humans on a very personal level; this deep connection with light was a language we wanted to bring into the interior space, and it required bringing a human element to the programming of the lighting technology and fusing it with a deep appreciation for light, colour temperature and how light hues can complement and contrast with one another.

We studied and identified shades of light that can bring easily identifiable memories to life by using highly original and complex palettes of light. By building transitions that play each day in time with the real sunrise and sunset outside, we were able to bring an ever-changing identity to the sculpture, every day, week and month of the year. This provided engaging interactions for residents and visitors on different floor levels and allowed different uses of space to be complemented by light in varying levels of emotional intensity, interacting with incredibly detailed surfaces made up of thousands of miniature surfaces; each orientated to allow us to manipulate how the light, shadow and colour can be revealed and hidden again.

J 07 Amaranthyne Haberdashery W Slideshow
© Photo by Haberdashery

Another image of the light emitted from the oculus; a delicate pattern of dappled light using language borrowed from light in the real world outside.

I 12 Amaranthyne Haberdashery W Slideshow
© Photo by Haberdashery

Each of the 200,000 reflector perforations were individual tweaked by hand to give a natural variation to the way light was bounced around the space and across the sculpture; the result is a softness to the coloured light, always trying to distance the wo

G 06 Amaranthyne Haberdashery W Slideshow
© Photo by Haberdashery

The central oculus feature allows the reflections of the viewers to become part of the sculpture, with animated light spreading out from its perimeter giving a dynamism to the space.

F 02 Amaranthyne Haberdashery W Slideshow
© Photo by Haberdashery

More intense, powerful hues of light can be created to give bold identities to the sculpture, allowing a completely different atmosphere to be generated in the architectural space below.

E 15 Amaranthyne Haberdashery W Slideshow
© Photo by Haberdashery (Left) + Casey Horner (right)

Over 200,000 tiny perforations bent by hand into a range of angles act as tiny reflective surfaces that play with light and shadow, revealing then hiding illustrations and allowing a micro level of colour deviation to complement the larger washes of light

D 01 Amaranthyne Haberdashery W Slideshow
© Photo by Haberdashery

Beautiful ranges of coloured light can reach us on a visceral level; as each new day arrives the sculpture shows a unique display of slowly evolving colour giving a one-off show for the viewer.

C 05 Amaranthyne Haberdashery W Slideshow
© Photo by Haberdashery

Light and hue were intensified to describe the sunrise outside, with light first fading in on the side of the sculpture where the sun rises geographically in the world outside of the building.

B 14 Amaranthyne Haberdashery W Slideshow
© Photo by Dieter de Vroomen (left) + Haberdashery (right)

By looking at moments where pastel hues of light are created in the early morning and late evening we were able to develop a subtle interpretation of the autumn season, evoking strong personal memories in the viewer.

A 09 Amaranthyne Haberdashery W Slideshow
© Photo by Haberdashery

A view from the ground floor showing the 32 illuminated panels, the convex central oculus with light spilling out from its edges, and the reflective Picadilly 'ruff' around the sculpture's perimeter.

The video is dramatically sped up to give an idea of the range of light generated by the sculpture.

Location of project:
Credits:
Haberdashery design studio

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.