Amos Rex, Helsinki

Designed by: JKMM Architects
For client: Föreningen Konstsamfundet Floor area: 13000.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Best Use of Light

Jkmm Amos Rex Mika Huisman  Dsc4701
© Mika Huisman

The ceiling lightning fixture by Petri Vainio, Doctor Design Oy.

About the Project

The heart of the new museum design is the connection between the past and the present. The entrance to Amos Rex is through Lasipalatsi "Glass Palace", a distinguished 1930s Functionalist pavilion that was carefully renovated completely. However, the new museum space is designed below Lasipalatsi Square.
On the ground level the only visible façade is the roofscape of the underground exhibition halls and their skylight windows. The structure of the large domed skylights has enabled designing a column-free 2,200 m2 black box-kind of exhibition hall. The hall's scale is awe-inspiring with the ceiling domes, and it is designed to be modifiable and flexible for the future forms of art. The ceilings are covered with thousands of acoustic discs and floors are black hardwood block floors. The skylight domes provide subtle quality of light in the underground spaces.

Inside, sloping stairs lead down from Lasipalatsi to the airy and light lobby space that is designed to decompress senses before and after the art exhibitions. The lightning fixture covers the whole lobby ceiling and provides an ethereal combination with natural light from the sky light above. The furniture are oversized elements rather than furniture. All the functions are in matt black and visually strictly separate from the lobby space. The circular shape of the domes is used as a motif throughout interior design.
The exhibition halls are modified according to the exhibition and provide always a unique experience.

What’s unique about it

Amos Rex brings the new type of art museum to Helsinki. It respects its historically valuable surroundings while creating an architectural statement as well as new public scape to the city for everybody to enjoy.

The Lasipalatsi Square would remain as an important open public space within Helsinki while also allowing the public to enjoy Amos Rex's only visible new built elevation, its roofscape. The roof lights create a new topography, their gently rolling forms playing on the idea of an urban park in keeping with the integrity of the square.

The restauration of the modernist gem Lasipalatsi was done with great respect and eye for details. All the materials and colors are chosen to follow the originals. The renovation celebrates the original design while new additional furniture are clearly contemporary.

Together with the Lasipalatsi Pavilion, the museum complex extends to just over 13,000 square metres. From an architectural and a cultural perspective, Helsinki's evolving urban identity has been paramount in conceiving the Amos Rex project, a truly exciting new centre for the visual arts.

Jkmm Amos Rex Mika Huisman Amos88 M
© Mika Huisman

Light and airy lobby space that combines natural day light to ever- changing artificial light by lightning fixture covering the whole ceiling.

Jkmm Tuomas Uusheimo Tu 180807 Amos Rex 119
© Tuomas Uusheimo

The underground lobby with sky light window to natural light give sense of orientation below ground level.

Jkmm Tuomas Uusheimo Tu 180807 Amos Rex 105
© Tuomas Uusheimo

The stair to underground museum spaces

Jkmm Tuomas Uusheimo Tu 180912 Amos Rex 178
© Tuomas Uusheimo

Lasipalatsi, the museum shop

Jkmm Tuomas Uusheimo Tu 180807 Amos Rex 096
© Tuomas Uusheimo

Lasipalatsi, the ticket sales desk

Jkmm Amos Rex Mika Huisman Amos86
© Tuomas Uusheimo

Lasipalatsi Pavilion from 1930's now completely renovated

Amos Rex video by Tapio Snellman (http://www.tapiosnellman.com).Password: lasipalatsi

Location of project:
Credits:
Doctor Design


Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.