Spine Beirut, Beirut

Designed by: Gregory Gatserelia
For client: Spine Beirut Floor area: 275.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Bar of the Year

Gregory Gatserelia Spine Beirut
© Eva Szumilas

About the Project

Spine Beirut was conceived on the idea of avoiding the trappings of rooftop design -usually focused on walls or floor- and opting instead for an upward aesthetic lighting structure. “I wanted to animate the sky and the structure melt with the landscape”, says Gatserelia when asked about inspiration.

The colorful lit boxes that dash like a Tetris game are the key feature of this project; giving it rhythm, and creating different moods to elevate the crowds and ambiance. After experiencing the marvelous twilight hues of Beirut at sundown, the lights take over stimulating the visual sense to its max. A lighting installation was programmed to allow for a monocratic, simple, and elegant hue for the start of the evening; to the most explosive “dynamic mode” with hundreds of color variations when the night and the crowds are roaring.
To continue the visual play it was crucial to have the feeling of being suspended in the sky. Glass was chosen as the material that covers the perimeter for safety; while it disappears at night it creates a reflection and the partially black landscape gives the crowd the impression of floating in space.

Inside the rooftop the dining area encloses the cocktail bar located right in the middle, as a center piece to the “unparalleled” rooftop lounge; all this in order to highlight the floating design and put back the focus on the sky.

What’s unique about it

The Spine Beirut striking rooftop concept is another realization that puts in evidence Gatserelia’s creativity and sense of structure and space. The challenge for this project was to be quite minimalistic while creating spectacular visual landmark within the cityscape. This was achieved by making the creative use of two simple elements: a structure, and a light installation. Most interesting is that the complete concept was realized with what one could consider simple materials: concrete in its natural state, steel, and polycarbonate panels.
Spine Beirut not only shows a new concept on roof top design but it is also a testament on how simple materials and concepts treated with ingenuity can become something out of the ordinary.

Ec83 E8 Cb 2 A2 A 4923 B7 D4 D9 B77818 C67 F
© Hilights

Spine Beirut Lights

62907 D51 Fb07 4709 910 B 9611601 Cbe7 C
© Eva Szumilas

Spine Beirut Architecture photograph

78 F74769 Ac72 43 Ed 8 De2 Daedb3 Dc511 A
© Pulse Productions

Spine Beirut - Sunset Ambiance

8 C757 F6 C C27 F 49 Dc 9 D2 B 73 D7 B4 E58 D34
© Social Media Instagram

Spine Beirut Instagram user photo

1 E181863 0 E19 4 D2 C B426 D2 E6 B3885181
© Pulse Productions

Spine Beirut - Late night Ambiance

A0 A9 Ad44 18 E8 4 Ca2 Ba51 F201 E3858 C84
© Pulse Productions

Spine Beirut Arial

Spine Beirut collage (ambiance + render) video

Location of project:
Credits:
Gatserelia Design

Project Contributors

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.