Tala Studios, London

Designed by: Tala
For client: Tala Floor area: 700.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Small Office of the Year

Tala Studios 19
© Ed Reeve

The second floor balcony terrace overlooking the Regents Canal.

About the Project

Tala Studios is the new global headquarters of British lighting brand, Tala. Located in East London overlooking the picturesque Regents Canal, Tala Studios spans two floors of a former textile warehouse recently renovated by Archer Architects.

As a refurbishment project, the building is inherently sustainable. With a refined and minimalist material and colour palette - including exposed brick walls, large crittall-style windows, reclaimed pinewood floors and original steel columns - that pay homage to the building’s industrial heritage, the space embodies Tala’s founding promise of Conservation Through Beauty.

The fit-out was led by Tala’s in-house design team whose brief was to design a multi-functional space with collaboration and wellness at its core. The layout is divided between the varying working styles of the departments, with a focus on nexus points between teams and flexible layouts for events and workshops. With an office, showroom, design studio, communal kitchen and engineering lab to boot, the design intent was to create both an enriching environment for Tala’s 50 London-based employees and a destination showroom for the design community.

At the heart of the space is a premium kitchen and communal dining area which is bordered by the materials library and engineering lab - an illustration of importance placed on nurturing cross pollination between departments and celebrate transparency.

What’s unique about it

The interior design of Tala Studios was managed in-house by Tala’s design team, a major feat for a young team who are product designers by trade.

The space is future-proofed with a flexible layout that can evolve with the company’s growth. The design carefully balances a functioning office with client-facing zones including the kitchen, showroom, balcony terrace and retail lounge.

A considered colour and material palette and the abundance of natural light make for a tranquil working environment. The generous quantity of break out space, including the large-scale balcony terrace, prioritises wellbeing and encourages creativity and dialogue between departments.

An innovative feature of the design is the state-of-the-art engineering and material lab which enables Tala to carry out research and testing in-house for the first time. Self-watering hydroponic ceiling planters, manufactured in-house, have been installed throughout the building to help with air purification as well as add a subtle touch of colour to the space.

In line with Tala’s founding promise of Conservation Through Beauty, Tala Studios boasts a range of initiatives to help reduce the company’s carbon footprint. The office celebrates Meat Free Mondays and upholds a vegetarian policy when it comes to catering events in the space. Zero waste is sent to landfill and all electricity is provided by renewable energy supplier, Bulb.

Tala Studios 17
© Ed Reeve

A view from the showroom space looking onto the second floor office. The generous floor space allows for large-scale entertaining opportunities.

Tala Studios 15
© Ed Reeve

The evolving showroom space which transforms each time Tala launches a new collection.

Tala Studios 12
© Ed Reeve

The view from the library lounge looking back at the main entrance. There is a clear visual divide between the office space and the client facing spaces in Tala Studios

Tala Studios 11
© Ed Reeve

The library lounge which encourages employees to spend time away from their desks and in a creative space

Tala Studios 9
© Ed Reeve

The view from the kitchen through into the engineering and material lab where Tala is able to do prototyping and testing of its latest designs.

Tala Studios 8
© Ed Reeve

The communal kitchen which is bordered by the first floor meeting room and the engineering and material lab.

Tala Studios 4
© Ed Reeve

The view from the entrance to Tala Studios. In the foreground is the reception desk and in the background is the kitchen which is situated next to the engineering lab. The office space is out of shot to the left hand side.

Tala Studios 3
© Ed Reeve

Exterior shot of Tala Studios from the main entrance on Vyner Street.

Tala Studios 1
© Ed Reeve

The exterior of Tala Studios from across the Regents Canal.

A brand video created in conjunction with Dezeen to celebrate the opening of Tala Studios

Location of project:
Credits:

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.