Cloud of Luster

Designed by: KTX archiLAB
For client: 117 Group Floor area: 245.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Cultural Space of the Year

02 Down The Aisle At Night
© ©Stirling Elmendorf

Down the Aisle at night.

About the Project

Luster, glitter, sparkle, light, shine, and bright are fundamentals of any modern wedding ceremony. The time for writing a new page in people’s life, a white page, all in joy, all in happiness, all together, open to the future, reflecting dreams and hopes, reflecting the Luster of Life.
Dreams and light were depicted as curves and glass, a cloud shaped space for the chapel was enveloped in transparent curved glass bringing daylight from all directions. Only the organ space and the technical room are enveloped in a circular white wall at the back of the chapel.
The Cloud shaped Chapel is all white, a minimalistic ceiling free of any technical pieces of machinery or equipment is supported by round columns with a hyperbolic cone head. The same columns support the roof of the approach connecting the main ceremony hall to the chapel and give access to the garden. The circles on the basin side have a hyperbolic shaped base, creating an impression of a floating chapel. The water surface reflects the floating chapel adding more lightness to the structure and extending the dreams into other dimensions.

What’s unique about it

The Cloud of Luster Chapel is a trial to materialize the spirit of the wedding day into physical space. Modern wedding ceremonies are all about white and bright colors, glittering materials and shiny reflections. Another step in the couple’s life, looking for a future. All these characteristics can also be applied to describe the chapel. However, weddings tend to be kitsch with an overabundance of decoration and colors overcharging the image and making it more difficult to remember. The simplicity of this design is a way to engrave a simpler image in the People’s mind, with a focus on the newlywed couple. The organic shapes call for a more natural spirit and smoother life. No hard angles, no limit to the sky, a dreamy space where all can be possible.
Technically, to make the chapel as light as possible and to minimize the cost of production the diameter of circles is standardized to 5m. to keep the simplicity of space and the image of a light floating roof, over an open space surrounded by glass all pieces of machinery and equipment were placed on the ground, including the lighting and the air-conditioning.
the size of the columns, the roof, the curves, and the whole balance tried also to translate an important feature of wedding ceremonies: Elegance. The design process tried to study the height and diameter of the columns that could get the best possible balance, but also the pitch that allows the thinnest possible roof in a constant search for the light effect.

08 The Entrance From The Altar
© ©Stirling Elmendorf

The entrance and the organ space as seen from the altar side.

10 General View
© ©Stirling Elmendorf

General Exterior view of the chapel and the approach.

09 Interior Night General View
© ©Stirling Elmendorf

Night view of the inside as seen from the organ space in the back.

07 Aircondition Slit Along The Glass
© ©Stirling Elmendorf

To keep the ceiling free from any technical pieces of machinery the airconditioning is made through a slit that runs along the glass facade. all lighting is also made through upper lights around the columns, and the backlit glass floor in the aisle.

06 Reflection
© ©Stirling Elmendorf

The reflection on the water basin, the hyperbolic bases under the circles on the water basin are uplit through spotlights.

05 Interior General View
© ©Stirling Elmendorf

The inside as seen from the organ space in the back.

03 From The Basin Side
© ©Stirling Elmendorf

The interior as seen from the water basin side. The altar on the left and the organ space on the right of the picture.

04 Almost All Glass
© ©Stirling Elmendorf

Almost the whole of the space is enveloped in clear glass. only the organ space and the technical room in the back, near the entrance, are wrapped in white circular walls.

01 Main The Interior Seen From Across The Water Bassin
© ©Stirling Elmendorf

The Interior seen from across the water basin.

Video showing the space from outside and inside includes also a photo slide.

Location of project:
Credits:
KTX archiLAB

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.