Chongqing Zhongshuge

Designed by: X+Living
For client: Zhongshu Industrial Limited Company Floor area: 1300.00 M² Year of completion: 2019
Submitted for: Multi-Brand Store of the Year

重庆钟书阁 00005
© Shao Feng

ladder hall

About the Project

Located on the 3rd and 4th Floor of Zodi Plaza, Yangjiaping, the Chongqing Zhongshuge greets visitors with a simple glass facade covered with text. Once inside, scattered “lampshade-shaped bookshelves” are found throughout the dark brown lobby. On one corner of the lampshade-shaped lobby is a quiet reading corridor, with bookshelves extending down the hallway. The bookshelves reflect on the ground and form a tunnel of books that beckons visitors to follow it deeper into the space and knowledge. On the other corner of the lobby is the children’s reading room, where the bookshelves are built colorful with drawn Chongqing’s landscape, buildings and transportation. Further down the corridor and the children’s reading room is the main study, a “ladder hall” where the stair double as bookshelves and the mirrored ceiling overhead doubles the size of the already astonishing room. It is hoped that visitors to the bookstore can not only read good and new books, but also meet friends of the same interests.

What’s unique about it

We utilized the mirror ceiling in order to make the space seem more spacious. The visually stunning bookstore enables the readers to feel the magnificence of the cityscape in a closed and confined space, which is definitely a fantastic real-life experience that the internet simply could not offer. We also well-integrated the function and aesthetics in the Escher-like space, the ladder hall, by making the bookshelf into a ladder-like one where the readers could step on or down. Due to the strike of online shopping, physical bookstores had lost a great proportion of consumers so that many of them could not even support themselves anymore. We just provide an effective and distinctive way to impress the consumers, to create value for our clients and also, to regenerate the industry.

重庆钟书阁 00011
© Shao Feng

ladder hall

重庆钟书阁 00002
© Shao Feng

ladder hall

重庆钟书阁 00052
© Shao Feng

“lampshade-shaped bookshelves”

重庆钟书阁 00046
© Shao Feng

“lampshade-shaped bookshelves”

重庆钟书阁 00045
© Shao Feng

“lampshade-shaped bookshelves”

重庆钟书阁 00022
© Shao Feng

staircase

重庆钟书阁 00014
© Shao Feng

staircase

Location of project:
Credits:

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.