Oasis Veterinary Surgical Center, Suwon

Designed by: Betwin Space Design
For client: Individual Floor area: 363.00 M² Year of completion: 2017
Nominated for: Healthcare Centre of the Year

Oasis 1
© Yong-joon Choi

Customers can conveniently see the reception desk, waiting area, staff meeting room, and first-aid consultation room. Corner details, flooring material, and monochromatic metal and concrete were chosen with the habits of animals in mind.

About the Project

Oasis is a veterinary clinic for orthopaedics and neurosurgery. Based on the philosophy ‘to restore function, save lives and contribute to a healthy coexistence of humans and animals’, it caters to pets from intensive care to rehabilitation treatment, and operation. 

The reception area embodies the aesthetic of a laboratory. It boasts a refined beauty like other commercial spaces, but with strengthened planning and systematic solutions. Mies van der Rohe’s “Less is more” and Louis Sullivan’s “Form follows function” are maxims which have shown the essence of modern design. This mentality is embodied by Oasis's formative beauty that results from its fuctional and strategic design.

The shapes and finishes were chosen with consideration for the propensities and behaviour patterns of pets. Tempered concrete floor was selected for ease of maintenance, and round corners due to dogs’ peeing behaviour. A room for larger dogs allows more space for the bigger animals and features a water system for efficient disposal of their excretion.

The space is designed with an open layout to promote trust between patients’ owners and the vet. Owners can observe entire processes such as examination, treatment, hospitalization, operation, rehabilitation treatment and research.

What’s unique about it

Each space was developed with the perspectives of its users in mind: pet owners, veterinarians, and animals. 

The spatial message chosen was 'form follows function'. All decorative elements were excluded; rather, the design begins at the pet owner's eye-level. From the pet owner’s perspective, this space allows us to view all areas of the corridor, entrance, waiting area, treatment, surgery, rehabilitation, employee meeting rooms, and drug labs; this promotes trust and faith in the hospital. 

The next point of consideration was the animal’s perspective, which informed the design using what is known about animal behaviour. Aesthetics are a secondary and ancillary factor in the design development. For example, tempered concrete floor is selected for sanitation purposes, and round corners are made in response to dogs’ peeing behavior. The ward for larger dogs is added to the front room to allow them more space to move and a water system efficiently disposes of their excretion. The most beautiful space is the most convenient space, and good aesthetics stem from proportionality and balance. In this case, the design arises from the function.

Oasis 3
© Yong-joon Choi

The right side of the reception desk. It passes through the dispensary which is in the middle of the hallway and leads to the treatment room, the hospital room, and the operating room.

Oasis 4
© Yong-joon Choi

The left side of the reception desk. The pattern design was applied to the floor of the hallway to evaluate gait.

Oasis 5
© Yong-joon Choi

The treatment room and rehabilitation room are located in the rear of the central waiting area. We wanted to show the authenticity and trust of the hospital by exposing the treatment process without filtration.

Oasis 6
© Yong-joon Choi

Large pool inside the treatment room used for rehabilitation after surgery.

Oasis 8
© Yong-joon Choi

The doctor's office. It is a place to take a look at a patient's condition and make a diagnosis.

Oasis 9
© Yong-joon Choi

A treatment room was designed using metal materials for treatment and hygiene management.

Oasis 10
© Yong-joon Choi

A hospital room for large dogs. The ward for larger dogs is completed as an addition to the front room because they bark loudly, and a trench system is installed for efficient disposal of their excretion.

Oasis 13
© Yong-joon Choi

The intensive care unit. Because it is an emergency unit, it is located at the entrance of the operating room.

Oasis 14
© Yong-joon Choi

A large operating room

Credits:
Hwan-woo Oh, Jung-gon Kim

Ji-young Ahn, Min-woo Nam, Na-young Won

Betwin Space Design

YNL Design

Yong-joon Choi

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.