Gruppo Campari Office, Toronto

Designed by: I-V
For client: Gruppo Campari Floor area: 890.00 M² Year of completion: 2016
Nominated for: Small Office of the Year

01
© Lisa Petrole - lisapetrole.com

Campari Tasting Bar Designed to facilitate both public and private activities, this space aimes to provide a backdrop to the people that inhabit it.

About the Project

When commissioned by Gruppo Campari to design their new Toronto office, the architects' brief was simple – ‘create a space which captures the spirit of the company and inspires the people who use it’.

To achieve this mandate I-V looked to the past to inform the future. Initially captivated by Campari’s iconic posters – particularly those designed by Italian Futurist’s Fortunato Depero and Bruno Munari – the design aspires to create a spatial and visual language reflective of the brand's rich cultural history, while concurrently making it unmistakably contemporary.

Located within an old warehouse, the space was previously used for commercial film and television shoots. Originally painted all black and devoid of any natural light, it presented a unique set of challenges and opportunities. In many ways, the interior design project attributes this project's success to its original faults.

Designed around 3 principle tenets: indirect natural light; volumetric separations; and bold aesthetics – the project objective was to marry a typical commercial office program with an atypical space. It's this relationship that pushes convention and articulates a future-forward office landscape layered in pattern, texture, colour and form, while still facilitating the evolving needs of a contemporary workplace.

What’s unique about it

I-V believes that the success of this project lay in its spatial organisation and its material articulation.

The approach to the plan solves a quintessential issue within the modern work place: the separation of public and private space, which allows for productivity while concurrently facilitates divergent working styles. By choosing a free form plan, which is both vertical and horizontal in nature, the internal layout achieves an interesting solution. Although static in nature, it is still highly flexible in its use.

In order to make these spaces and experiences unique the designers relied on a palette of materials which provided special sight-lines in all directions whilst solving other practical issues. The polycarbonate is both a partition and a light diffuser for spaces without windows. The laser cut plywood panels add warmth and texture while also acting as acoustic panels. Finally, the rubber flooring frames and defines the various spaces while reducing noise.

What is truly unique about this project is that it pushes conventions while still maintaining a practical familiarity. It's an office, but it's also a social and professional landscape.

02
© Lisa Petrole - lisapetrole.com

Campari Back Bar A layered composition of patterns, textures, and materials. The laser cut and powder coated steel shelves we designed by I-V and are constructed without the use of any welds.

03
© Lisa Petrole - lisapetrole.com

Campari Boardroom A voyeuristic experience both inside and out. 60mm polycarbonate was spec'd as a way to facilitate an even diffused light while still providing a sense of privacy and acoustic separation.

05
© Lisa Petrole - lisapetrole.com

Campari Workstations Custom designed workstations by I-V using Ettore Sottsass' Bacterio for Abet Laminati. The monolithic form and simple curves reflect the other elements of the space.

07
© Lisa Petrole - lisapetrole.com

Campari Break-Out Space Ascending up the stairs which separate the Boardroom from the Private Offices users come to a large open space which can facilitate casual meets or private moments.

06
© Lisa Petrole - lisapetrole.com

Campari Break-Out Space A view across the entire second floor mezzanine which was designed to look like a singular stroke or geometric line drawing.

08
© Lisa Petrole - lisapetrole.com

Campari Break-Out Space A view towards the ping pong table.

9
© Lisa Petrole - lisapetrole.com

Campari Private Offices The I-V designed wall partitions are intentionally monolithic in nature with doors seamlessly integrated. The milled white ash frames intentionally contrast the future forward rubber composite flooring and polycarbonate walls.

10
© Lisa Petrole - lisapetrole.com

Campari Boardroom Custom designed I-V table follows the form of the adjacent partitions.

12
© Lisa Petrole - lisapetrole.com

Campari Workstations View across the open office at night. The laser cut plywood panels are both decorative and functional.

Location of project:
Credits:

Bootstrap Construction

Barlow Cabinetworks

Jeffrey Logan

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.