Nominee

Nikunotoriko Restaurant, Tokyo

Designed by: Ryoji Iedokoro
For client: Just Meat Corporation Floor area: 112.20 M² Year of completion: 2016
Nominated for: Restaurant of the Year

Nikunotoriko 01
© Satoshi Umetsu

Smoke. It comes out from fire and clears away into the air. This restaurant installed smoke-free roaster, but it still has realistic smoke which is a part of essential parts of grilling meat outside by creating patterns of smoke into the glass table.

About the Project

Located in the heart of Tokyo’s fashionable Roppongi district, Nikunotoriko, a yakiniku (grilled meat) restaurant, cannot help but stand out. Designed to provide patrons with an unparalleled dining experience allowing them to reconnect with nature, the restaurant spans two floors, embodying the concept of providing an immersive and emotive experience. The interior of the first floor is designed to resemble a cave, where people can eat as our ancient ancestors once did, sitting in the cave to avoid the rain, while enjoying the spoils of the hunt. The second-floor features earth and greenery, where people can eat as if enjoying a hillside picnic, under a bright blue sky, surrounded by trees, rivers and nature. This truly unique venue offers not only an eye-catching visual experience, but also an immersive environment, where textures provide authenticity. Whether using your eyes, ears, hands or nose, this experience surely creates vivid and inspirational memories that will remain with the guests for the rest of their lives.

What’s unique about it

There is a growing disregard towards nature’s importance. Through the design of this restaurant, nature and its affect are at the forefront. Despite the metropolitan site, the beauty and precision of the design is a convincing portrayal of a sublime natural landscape.

The first floor’s wall and ceiling, handmade from mortar and paint, gives homage to the Antelope Canyon in Arizona as a striking visual space that hosts restaurant guests. The table, made by mixing recycled coloured and clear glass, features a smoky pattern. The second floor combines a hillside-like environment with the comforts of indoors, with tables positioned at different heights. The floor, made from OSB board panels, has laser cut contour lines, with different curves and heights to create a dynamic space. Steel pipes delineate different areas, placed at random to mimic trees, which serve as hangers as well as maintaining privacy. To complete the experience is a BBQ space on the rooftop where people can enjoy meals under the stars.

Nikunotoriko 02
© Satoshi Umetsu

It creates an image of geological layers and caves. It is mortared and painted by artisan. It looks realistic but also it became an art, which also might not be able to find even in nature, so that people won’t be able to resist touching it. It has a cave

Nikunotoriko 03
© Satoshi Umetsu

The floor is made of glass, which individually molded into the tiles to create a water effect. Tiles have Herringbone patterns, so it makes the floor like water is streaming. Stones under the table create touching under the feet as if people are sitting o

Nikunotoriko 04
© Satoshi Umetsu

It creates an image of geological layers and caves. It is mortared and painted by artisan. It looks realistic but also it became an art, which also might not be able to find even in nature, so that people won’t be able to resist touching it. It has a cave

Nikunotoriko 05
© Satoshi Umetsu

2nd floor, there are steel pipes resembling trees and hooks imitating branches, where jackets and bags can be hung and brighten the room. The floors are designed to show the contours of the ground so we can feel nature underneath our feet.

Nikunotoriko 07
© Satoshi Umetsu

There are steel pipes resembling trees and hooks imitating branches, where jackets and bags can be hung and brighten the room. The floors are designed to show the contours of the ground so we can feel nature underneath our feet.

Nikunotoriko 06
© Satoshi Umetsu

The floor with OSB boards have realistic curved contour lines and heights. The tables are positioned at different height, and steel pipes are resembling trees to keep privacy and intimacy. The pipes also serve as hangers, so people can put their bags and

Nikunotoriko 09
© Satoshi Umetsu

Facade. This building originally had its cutting off shape of a corner. By using a power of designs, this was able to maximize its unique façade feature which resembles a cave, the earth, a forest, and the sky.

Nikunotoriko 08
© Satoshi Umetsu

These OSB boards for the floor were chosen for reasons: eco-friendly and textures which creating the feeling of outdoor environment where people are sitting on the real leafs of a tree in nature.

Credits:
Ryoji IEDOKORO ARCHITECTURE OFFICE

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.