Jury prize

People's Pavilion, Dutch Design Week 2017

Designed by: Overtreders W & Bureau Sla
For client: Dutch Design Foundation Floor area: 264.00 M² Year of completion: 2017
Awarded: Sustainability Award Jury

01 Peoples Pavilion Filip Dujardin05
© Filip Dujardin

A clear view on the People's Pavilion - in the middle of Ketelhuisplein, after the dismantling of all other Dutch Design Week interventions. The pixel-like mosaic facade is made from plastic collected by Eindhoven citizens over the summer months.

About the project

The People’s Pavilion was conceived as a landmark and discussion podium during the first edition of World Design Event at Dutch Design Week 2017. The pavilion housed a variety of talks and discussions around the central question: how to shape the future? Both the building and programme sought to prompt a discussion on how to shape our future - linking citizens, designers, experts, and industry leaders around central topics such as the future of construction. The temporary pavilion was created as a full-scale example in forward thinking and innovative practice – pushing the agenda for new industry standards in circular systems and showing the added value of design. The designers have accomplished this with a radical approach: all of the materials needed to make the 250-sq-m pavilion are borrowed. Using 100% borrowed materials triggered a series of unusual collaborations and the need for new design and working methods. The pavilion consisted of a simple yet visually appealing weather-proof event space, seating around 200 visitors. The unusual array of materials and visible construction details linked interior and exterior in one simple design language, celebrating the materials and joinery in its purest form. The pavilion is a true conceptual and engineering tour-de-force as well as an absolute eye-catcher that seduced many visitors to form an opinion and actively participate in the discussions taking place inside.

What’s unique about it

The designers set out with a radical concept to reduce the pavilion's footprint and, in the meantime, meet the client’s goals to create a temporary landmark pavilion. Opting to borrow all materials required stringent design and construction methods that would ensure materials could be used or sold after use without any degradation. To ensure this, no screws, glue, drills nor saws were allowed on site. Pre-fab construction materials - standard length wooden beams, concrete foundation piles, and concrete reinforcement mats - were supplemented with reclaimed windows, doors and roof. Friction-joinery was needed with steel straps, nylon slings and steel cables. Reclaimed church benches were combined with refurbished furniture to provide seating. To illustrate proof of concept, arrangements were made with all suppliers to ensure the use of the materials after the project. Two examples are the cladding tiles and wooden beams. The former were made from plastic waste collected by Eindhoven citizens over the summer and the tiles will remain in the public domain in a future project by the city of Eindhoven. Wooden beams provided by Stiho were joined in an innovative way with steel straps, creating a playful pattern. The beams will be planed and sold again as off-the-shelf standard beams. The pavilion was built and used in October, and taken down at the beginning of November. By the end of November all materials will have found their way into the system again.

02 Exploded View2 01

An exploded view of the pavilion high-lighting the main construction materials and the companies these were borrowed from. Arrangements have been made will all suppliers to guarantee the re-use after the use in the pavilion.

03 Peoples Pavilion Filip Dujardin02
© Filip Dujardin

The People's Pavilion at night during Dutch Design Week. The Pretty Plastic Shingles were designed specifically for the project and are made from plastic waste collected from the inhabitants of Eindhoven.

04 Peoples Pavilion Filip Dujardin03
© Filip Dujardin

The pavilion in use for a lecture. Reclaimed church benches and refurbished Vitra furniture provide seating for the audience. The simple make-shift stage is made through the rearrangement of the concrete slabs found on site.

03 Peoples Pavillion Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The pavilion interior: the construction and joinery is left visible in order to reinforce the concept of the building. The shingles are hung from a steel wire frame by simple cable-ties.

06 Peoples Pavillion Filip Dujardin04
© Filip Dujardin

The pavilion seen from the north: the pavilion was designed in the shape of an extended cross. North and South faces each have one double door. The east and west facade have three each.

07 Peoples Pavilion Filip Dujardin06
© Filip Dujardin

A corner detail seen from the outside. The concrete foundation piles are a typical Dutch construction element that is hardly ever visible. The piles are traditionally used underground to anchor buildings firmly in solid and stable ground layers.

08 Peoples Pavilion Jeroen Vd Wielen Closeup Leien
© Jeroen van de Wielen

A detail of the facade: The shingles mosaic is partly randomized and partly composed to create a vivid pattern that changes in all light situations. The hexagonal shingles are overlaid in a classic tile pattern.

09 Peoples Pavilion Filip Dujardin08
© Filip Dujardin

A construction detail of the interior: The concrete pilons and wooden beams are joined by steel bands and nylon straps. No bolds, screws or glue are used. Everything is held in place by friction. This type of joining has never been used in this scale.

10 Peoples Pavilion Jeroen Vd Wielen
© Jeroen van de Wielen

Proof of concept: this could have been the start of the build, but it is actually the final image of the pavilion - albeit in a different shape. Dismantled, all materials are unharmed and ready to be shipped to their respective owners and future use.

The pavilion was conceived, sourced, and designed over a period of 8 months. Construction lasted a little under three weeks. It was used for 10 days as a central landmark and discussion podium for World Design Event and Dutch Design Week. Next to more than 300.000 visitors of Dutch Design Week, the pavilion and it's unconventional approach reached audiences world-wide through media coverage and inspired them to rethink the way we build and use resources.

Location of project:
Credits:
Overtreders W

Bureau Sla

Dutch Design Foundation / World Design Event


New Horizon

MS Producties

Ham & Sybesma

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.