Zhongshuge Bookstore, Chengdu

Designed by: X+Living
For client: Zhongshuge Bookstore Floor area: 1000.00 M² Year of completion: 2017

02 Stairs Lecture Hall
© Feng Shao

Lecture hall.

About the Project

As soon as visitors walk out of the escalator on the fourth floor of the Yintai Center, they’ll immediately encounter the familiar zhongshuge label on the text curtain wall at the entrance of the bookstore, in order to integrate it better with the charming city of chengdu. After the curtain wall it is a space full of "bamboo shaped book shelves". The wall follows the using of stable bookshelf shape of Zhongshuge, which makes visitors feel familiar even though it was their first time to come. Small tables on the floor which looks like “bamboo shoots” are active in this vibrant space.
Walk through the "bamboo forest" to its right side, it is the children area, a jungle-paradise-like world. The walls: it seems that the houses, windmills and lovely pandas are hiding behind the bamboo forest. "Big Mushrooms" scatter on the continuing boardwalk, shielding the children who reading books under them. Certainly, mirror ceiling, as another symbol of Zhongshuge, is also applied to this area.

What’s unique about it

The project is located in Yintai Center in Chengdu, which is a historic city in China. In teahouses throughout the streets, one could listen to the storyteller’s expansive talking as tasting the authentic famous tea of Sichuan. Thus, the street culture of Chengdu has become a unique landscape as Chengdu, with its special cultural atmosphere and unique leisure, runs through every person's life, and properly shows its elegance and leisure.
In order to integrate better with this charming city, Sichuan culture is embodied in the text curtain wall. The vaguely visible red brick wall on the left side of the "bamboo forest" is the most distinctive place in this Zhongshuge. In this 5 meters high space, the red brick wall piled up to the top and circled independent small zones. A walking path above sometimes goes around the walls, and sometimes goes through the door. Rest seats and benches scatter beside the French window, just to imagine how pleasant it would be to taste a cup of tea while reading your favorite book in warm sunny afternoons!
In the end of the small zones, taking book stairs, we come to the lecture hall. The arbitrary lines form scattered ladders with different heights for walking or sitting. In the reflection of the mirror ceiling, they are "terraced fields". Here, you can listen to a spiritual lecture or a thoughtful drama.

02 Stairs Lecture Hall
© Feng Shao

Reflection of the ‘terraced fields’ in the mirror ceiling of the lecture hall.

07 Stairs Lecture Hall
© Feng Shao

Scattered stairs with different heights for walking and sitting.

01 Entry
© Feng Shao

Bookstore main entrance.

31 Bamboo Forest Reading Area Jpg
© Feng Shao

Bamboo forest reading area.

11 Children Area
© Feng Shao

Children area.

10 Children Area
© Feng Shao

Children read books under these ‘big mushrooms’.

28 Leisure Reading Area Jpg Jpg
© Feng Shao

Leisure reading area.

26 Leisure Reading Area Jpg Jpg
© Feng Shao

Walking path above that goes around the red brick walls.

23 Leisure Reading Area Jpg Jpg
© Feng Shao

Distinctive area in the bookstore with independent small zones and five meters high.

Location of project:
Credits:

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.