WeWork Weihai Lu, Shanghai

Designed by: Linehouse and WeWork
For client: WeWork Floor area: 5500.00 M² Year of completion: 2016
Nominated for: Co-Working Space of the Year

2 Linehouse We Work Weihai Lu Hi
© Jonathan Leijonhufvud

The central atrium was designed to be a flexible space for hosting events that maintains a festive feeling when transitioning from day to night.

About the Project

WeWork Weihai Lu is nestled in a turn of the century brick building; a former opium storage facility and artist residence. Working with WeWork's in-house design team, Linehouse celebrated the grandeur of the building, encapsulating the feeling of a grand hotel and transporting members on an unexpected journey of whimsy, voyeurism and festivity.

The existing site combines a historical building with industrial additions. The existing steel structure is painted ivy green, with a new black metal and stained OSB handrail leaner wrapping the triple-height space, allowing members to be spectators to the activities below.

A green steel staircase weaves through the circulation space. Clad in triangular oak pieces, one side painted in hues of blue, the alternating colours create a gradient of shifting views from wood to blue.

The central atrium is encased by the heritage façade. A curved terrazzo tray was used to define the space. Pastel diagonal strips create a hardscape carpet. A bronze structure above the terrazzo perimeter wall hangs mirrors, artwork, shelving and lighting. A bespoke lighting installation is suspended overhead.

What’s unique about it

Due to the unique nature of the building in Shanghai, the client wished to capture an elevated and grand atmosphere. We took reference from Shanghai’s belle époque era and played on the narrative of a grand hotel; from the concept of the concierge at the entrance, to a central grand public space where the bar is located. We wanted the material palette to evoke the feeling of festivity and refer to the context and history of the buildings, such as the terrazzo hardscape carpet and custom bronze work. In meeting rooms, festive custom wallpapers of geometric and interweaving patterns in pastel tones are hand-painted over in gold and green. Bathrooms feature custom patterned tiles
The central atrium was designed to be a flexible space for hosting events and the space successfully maintains a festive feeling when transitioning from day to night.
Two of the challenges of restoring this building were integrating the industrial additions and rectifying the disconnected circulation. The existing steel was a drab grey with an unsympathetic balustrade. Linehouse painted the existing steel structure ivy green, and inserted a new black metal and stained OSB handrail leaner, wrapping the triple-height space, allowing members to be spectators to the activities below.
The circulation was addressed by adding a central staircase and therefore two new bridges. The new green steel staircase weaves through the circulation space connecting all three levels.

1 Linehouse We Work Weihai Lu Hi
© Jonathan Leijonhufvud

A green staircase weaves through the circulation space, connecting all levels of the front of house. A new black stained OSB handrail leaner allows guests to be spectators to the activities below.

4 Linehouse We Work Weihai Lu Hi
© Jonathan Leijonhufvud

The staircase is clad with triangular pieces of oak wood, one side painted in hues of blue. Colours alternate as one travels up the stairs, creating a gradient of tones and shifting views from wood to blue.

5 Linehouse We Work Weihai Lu Hi
© Dirk Weiblen

The central atrium space is surrounded by the heritage facade. The common area here includes a community bar, desks and a variety of soft seating, allowing for members and guests to interact during meetings, over a coffee or by coincidence.

6 Linehouse We Work Weihai Lu Hi
© Jonathan Leijonhufvud

A curved terrazzo tray forms a hardscape carpet, with a bronze structure suspending mirrors, artwork and lighting.

7 Linehouse We Work Weihai Lu Hi
© Jonathan Leijonhufvud

The terrazzo is patterned with diagonal pastel strips.

9 Linehouse We Work Weihai Lu Hi
© Jonathan Leijonhufvud

The 'community manager' (reception) counter is clad in heritage wood paneling, surrounded by a concrete base. A bronze metal structure hangs lighting and creates leaners. Behind the reception, guests are greeted with a neon 'Ring for Service' sign, contained in a cabinet of curiosities.

12 Linehouse We Work Weihai Lu Hi
© Dirk Weiblen

A bespoke lighting installation is suspended in the triple height space. Pink and grey cabling traverses the void threaded through circular bronze rings which hang custom glass shades.

14 Linehouse We Work Weihai Lu Hi
© Jonathan Leijonhufvud

Beyond the central atrium space within the heritage building is the back bar; a tropical retro oriental parlor. A fan-shaped neon frames the pantry.

17 Linehouse We Work Weihai Lu Hi
© Jonathan Leijonhufvud

The bathroom walls are lined with custom printed tiles in pink and green interconnecting lines and shapes. The ceiling is painted a dusty pink and a mint green lacquer box contains the cubicles. Custom bronze light fixtures and mirrors create a parlor-like vanity.

Location of project:
Credits:
Linehouse

WeWork

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.