Smiledesigns, Copenhagen

Designed by: Henning Larsen
For client: Smiledesigns Floor area: 570.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Healthcare Centre of the Year


Public Score
4.07
4.11 Function
4.00 Innovation
4.11 Creativity
Smiledesigns Henning Larsen Photo By Laura Stamer Img 7631
© Laura Stamer

About the Project

The inspiration for this innovative new clinic was the desire to depart from the traditional cold, clinical atmosphere of the dentist’s office, and the ambition to deliver dental services through a pleasant and exclusive experience
Inspired by spa and wellness centers, our designers have outfitted Smiledesigns’ new clinic with natural materials, upholstered furniture and lightning that gives a warm, reassuring luxury to the clinic, without compromising functionality and practicality.
The central feature of the décor is a custom-designed reception desk made of Italian marble. The stone has been treated and shaped as though it were a tooth, achieving a round, organic form and a soft, glossy veneer. A custom sofa and heavy curtains within the reception area direct a special focus to this unique sculptural centerpiece.
With a fresh and welcoming design, Smiledesigns stands out as a dentist office you’ll want to return to.

What’s unique about it

The concept for Smiledesign’s clinic in Copenhagen will serve as an inspiration for future clinics throughout the country, and provides a design that aligns with the company’s values. Smiledesign’s dental services require patients to make repeat visits to the clinic, and as such, it was important to Smiledesign that the clinic completes the experience of restoring a healthy smile, and creates an environment where people want to return. Stone is used throughout the space – from the featured reception desk to the walls of the treatment rooms. Working with stone as a continuous element within a dental clinic was intentional as many of the properties and processing methods of stone mirror the ways in which dentists work with teeth. The warm tones of wood elements, along with the couches in the waiting area soften the atmosphere. Working with the contrast between the clinical environment of the dentistry world and soft and rounded aesthetics to represent wellness creates a space that is both practical and welcoming.

Smiledesigns Henning Larsen Photo By Laura Stamer Img 7581
© Laura Stamer
Smiledesigns Henning Larsen Photo By Laura Stamer Img 7590
© Laura Stamer
Smiledesigns Henning Larsen Photo By Laura Stamer Img 7659
© Laura Stamer
Smiledesigns Henning Larsen Photo By Laura Stamer Img 7674
© Laura Stamer
Smiledesigns Henning Larsen Photo By Laura Stamer Img 7643
© Laura Stamer
Smiledesigns Henning Larsen Photo By Laura Stamer Img 7636
© Laura Stamer
Location of project:
Credits:
Henning Larsen

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.