Metro, Oostlijn

Designed by: GROUP A
For client: Metro en Tram Amsterdam Floor area: 60140.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Governmental Interior of the Year


Public Score
5.38
5.41 Function
5.35 Innovation
5.37 Creativity
20183009 Groupa Frame2018 Oostlijn 9
© Photo: Digidaan

A clear strategy for the layout of stations forms a solid base for the next 30 years (Waterlooplein)

About the Project

The Oostlijn runs from Central Station to Amsterdam Zuid-Oost, partially underground and partially elevated. GROUP A is responsible for the design of the renovation of the 16 original stations. The Oostlijn is a unique example of brutalism in public Dutch architecture. Over the years, its original spatial concept lost strength, it no longer was well equipped to face future changes. Starting point for the design is the creation of contemporary well organized metro stations serving passengers offering
a safe and pleasant space while creating a strong identity.

Revealing the original DNA of Metro Oostlijn creates a solid base for new interventions such as contemporary media and ticket clusters. Specific spatial interventions provide daylight and overview within the original stations and between the street and the metro interior. Scattered elements have all been clustered and integrated into the architecture to create and understandable space. Passenger flow and the feeling of social safety have been significantly improved.

The Metro’s public character is strengthened by the addition of carefully designed commercial spaces and station furniture. New contrasting materials have been applied in contrast to the unpolished character of its spaces. Calm use of colour enhances large visual tableaus serving as guiding elements. These nuances in materialization make a difference and enhance the original character of the Metro spaces.

What’s unique about it

With the majority of people living in cities, their mobility relies not only on creating efficient transport but creating spaces of integral value for the city. The metro system is a social space deserving high levels of attraction.

The beautiful in the renovation of the Oostlijn is a spatial package consisting of prolific use of its original DNA, enhanced through daylight insertion and an integral design strategy for wayfinding, art, services and commercial spaces. All 'cluttering' elements are brought together and integrated into innovative clusters, providing clarity. The stations feel lighter and there is an overview that makes it easier to find the way and that social security has increased. This clear strategy for the layout of the stations creates consistency and makes the stations sustainable. A good basis for the next 30 years.

Recognizing their quality and addressing their issues the renovation of previous centuries' metro lines is an acute and important task. Through considerate spatial interventions like voids and added transparency as well as the addition of rich materials, the appreciation for the Metro Oostlijn is greatly enhanced. Attractive public transport serves the city in many good ways. The human component in the renovation of the Oostlijn is a story of attention to scale, usability and interaction. Through the creation of characterful places from spaces of transfer the existing Metro re-emerges and its value for the city is unveiled.

20183009 Groupa Frame2018 Oostlijn 10
© Photo: Digidaan

Entrance functions as a light beacon in the city (Station Waterlooplein)

20183009 Groupa Frame2018 Oostlijn 8
© Photo: Tony Meadows https://tonymeadowsand.com/2018/08/06/transport-for-the-responsible/

Providing light and overview within stations and between street and metro interior (Wibautstraat)

20183009 Groupa Frame2018 Oostlijn 7
© Photo: Digidaan

Metro art stimulates appropriation of Metro's spaces. Design Atelier Rene Knip (Central Station)

20183009 Groupa Frame2018 Oostlijn 6
© Photo's: Digidaan

Stations are lighter and created overview increases social safety and wayfinding (Waterlooplein)

20183009 Groupa Frame2018 Oostlijn 5
© Photo’s existing situation GROUP A | Photo’s new situation: Digidaan

Existing and new situation (Holendrecht) Original DNA is used as solid base for the renovation

20183009 Groupa Frame2018 Oostlijn 4
© Photo: Digidaan

Cluttering elements, clustered & integrated into the architecture, create clear space (Holendrecht)

20180930 Frame Awards Oostlijn3
© Photo’s existing situation GROUP A | Photo’s new situation: Digidaan

Existing and new situation (Van der Madeweg)

20180930 Frame Awards Oostlijn2
© Image: GROUP A

Creating contemporary well-organized stations, serving passengers as a safe, pleasant place

20180930 Frame Awards Oostlijn1
© Photo: Digidaan

Spatial variance is logic through consistent materialization, detailing and lighting (Waterlooplein)

Location of project:
Credits:


De Groot Installatiegroep


BeersNielsen Lichtontwerpers

Atelier René Knip

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.