Short Lane, Sydney

Designed by: Woods Bagot
For client: Woods Bagot Floor area: 1750.00 M² Year of completion: 2017
Submitted for: Co-Living Complex of the Year


Public Score
4.40
4.51 Function
4.29 Innovation
4.39 Creativity
Mini Magick20180409 22015 18N3Em120180409 22015 Yptnx920180409 22015 6Wy2Ya

About the Project

Conceived as an urban garden, Short Lane is an undertaking in providing humans with a connection to nature in a dense, inner-urban setting that lacks greenery.
The mixed-use development retains the diversity of its local neighbourhood and creates places for more of it to happen – with new botanical spaces, walkable laneways and venues for local participation. A diverse mix of 22 apartments appeals to the dramatic surrounds. Below, a new, fine-grain retail component activates the street frontage and existing lanes, with the new 'Short Lane' connecting both.
The retail spaces are articulated as a series of metal clad framed window bays within a larger framed form. This play with scale allows the double height retail spaces to mediate with the finer grain of the associated terraces and smaller scale commercial buildings at street level.
The residential levels above are expressed as a series of horizontal concrete landscaped terraces which stagger across the building elevation with shooting Cilandra and Periwinkle dripping planting create private botanical spaces.
The new verdant apartment typology, atop a reawakened lane network stitches neatly into the urban fabric with height, scale, and materiality complementing historic neighbours. Ultimately, Short Lane is an exemplar for low scale, mixed-use city living, seeking to integrate nature within a harsh urban environment.

What’s unique about it

Functionality:
A diverse mix of 22 apartments appeals to the dramatic surrounding lifestyle of Surry Hills. Below, a new, fine grain retail component activates the street frontage and existing lanes, with the new 'Short Lane' connecting both. The residential levels above are expressed as a series of horizontal concrete landscaped terraces that create a natural screen between apartments and justifies a “living building” to the street frontage.

User friendly:
The mixed-use development retains the diversity of its local neighbourhood and creates places for more of it to happen – with new botanical spaces, walkable laneways and venues for local participation. Inside, understated interiors create a sophisticated urban retreat.

Innovation:
The new verdant apartment typology, atop a reawakened lane network in Surry Hills is stitched neatly into the local urban fabric with height, scale, and materiality complementing historic neighbours. Ultimately, Short Lane is an exemplar for low scale, mixed use city living, seeking to integrate nature within a harsh urban environment. Within the locality heritage items have been identified and carefully taken into consideration during the design process. The height, scale, materiality and architectural expression are designed to complement the adjoining 8 storey, board-formed concrete Wesley Mission building and the neighbouring 1847 Methodist Church façade and hall.

Mini Magick20180406 22015 Vqmq6A20180406 22015 K4Te4I20180406 22015 1Ndjbvs
Mini Magick20180406 22015 1Y556Be20180406 22015 15Ov9S920180406 22015 10Erajj
Mini Magick20180405 22015 Io3Jl720180405 22015 1Vzpx7Z20180405 22015 19Wymwc
Mini Magick20180405 7520 9Bl4Oa20180405 7520 1334W3H20180405 7520 18Nosk1
29804 Short Lane
29803 Short Lane
Mini Magick20180405 7520 Bl332R20180405 7520 1891T9M20180405 7520 1Vf1Ypx
Location of project:
Credits:
Woods Bagot

D’Ambrosio Consulting

Arrow Consulting

360 Degree Landscape Architect

Acoustic Logic

Komplete Construction

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.