Impact Hub Piamonte, Madrid

Designed by: JOSE MARIA DE CHURTICHAGA
For client: IMPACT HUB SPAIN Floor area: 2200.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Co-Working Space of the Year


Public Score
3.66
3.69 Function
3.63 Innovation
3.67 Creativity
Dat1615 Editar
© DANIEL TORRELLÓ

ENTRANCE COVERED IN RECYCLED GLASS TILES

About the Project

Refurbishment of an old administrative building, very impersonal, narrow and deep.

The client needed to adapt the inside volume to the new use, a cowork space for social startups, a branch of the global company Impact Hub, with more than 100 offices in 50 countries.
The client asked for an inspiring place for its vibrant community, and we provided space for 180 people, plus gathering spaces and room for talks and events, distributed over 4 floors.

The challenge was to frame the collaborative spaces, the private and the shared uses in a welcoming and friendly ambience; the users normally stay long periods of time working and their dynamics are different than the traditional office ones, they have to be inspired by their workplace.

the aim has been to design a space with personality, linked with the tradition of the city and but focused on the new challenges of the workspace.

Also, to open the building through the neighbourhood, providing a wide inviting entrance hall in order to call neighbours to participate in the many activities programmed has been a great structural challenge intervening on the opaque existing facade.

What’s unique about it

The UNO in Geneva acknowledges Impact Hub as a driver of community engagement. That's why the company is very focused on being responsible for the users and the neighbourhood where they land.
As we said before, the main commitment was to provide the users with a welcoming and relaxing ambience to work and gather, flexible enough and also inviting for the network relationships that are so important in the startup beginnings.
Particularly, we have had to be consistent with the company commitment to the Sustainable Development Goals, focusing on SDG 12, which promotes responsible production and consumption.
Therefore, space is designed using sustainable elements, local raw material and recycled materials. Thus, the recycled glass of a Cantabrian industry has been converted into tiles that cover floors and walls.
Local traditional materials, such as esparto fibre, worked in a traditional way by a artisans family from Jaén, used in an innovative way to dress the walls of work areas in an idea to bring the rural environment closer to the city, without forgetting its excellent acoustic properties.
Big part of the furniture comes from used a and salvaged warehouses,
and the rest was bought to local providers. Wood is always certified.
Services such as the cafeteria led by the startup which offers 100% organic recipes and close production.
Interior plants have been selected between those who have resistance and low water consumption.

Piam Eve E01 Esparto 1 Vacio
© DANIEL TORRELLÓ

SMALL CLASSROOM, glass tiles and sparto walls

Dat3481
© DANIEL TORRELLÓ

ENTRANCE HALL OPEN TO THE STREET

Piamonte Escalera
© DANIEL TORRELLÓ

stair covered in recycled glass tiles

Piamonte Zaguan
© DANIEL TORRELLÓ

ENTRANCE EXTERIOR SPACE

Dat3462 Editar 2
© DANIEL TORRELLÓ

GATHERING SPACE RECYCLED HOOSE

Dat3479
© DANIEL TORRELLÓ

AUDITORIUM COVERED IN ESPARTO

Dat1585 Editar
© DANIEL TORRELLÓ

SMALL LIGHT COURTYARD

Dat1567 Editar 2
© DANIEL TORRELLÓ

WORKING SPACE UPPER FLOOR

Dat1580 Editar
© DANIEL TORRELLÓ

Meeting room upper floor

the artisans behind the wall covering and the philosophy that inspires the design decisions

Location of project:
Credits:
CHURTICHAGA + QUADRA SALCEDO architects

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.