RDC-S111, Long Beach

Designed by: Retail Design Collaborative and Studio One Eleven
For client: Retail Design Collaborative Floor area: 3167.00 M² Year of completion: 2017
Nominated for: Co-Working Space of the Year

Image 4
© Fotoworks, Benny Chan

The office features three large kitchens. This kitchen area opens up onto the promenade to the left and has outdoor seating areas for staff to enjoy.

About the Project

The new 34,100 square foot space transforms a vacant former Nordstrom Rack retail anchor into a vibrant creative workplace. The firm’s conscious decision to move from the 21st and 22nd floor of a corporate tower aligns the firm’s values of connectivity to local community and a desire for authentic interaction with the neighboring urban context in the heart of downtown Long Beach. The design concept is based on the notion of an “Urban Gallery”; a flexible evolving workshop. The “Urban Porches” on entries of both the 3rd street frontage and Promenade Street are defined by deep, steel plate frames encasing a composed display of glass and integrated art walls. These street porches organize the office’s primary gathering spaces and orient them to the street as a way to visibly and physically interact with the community. The porches integrate flexible spaces surrounded by gallery display surfaces for art installations, sculpture, mixed-media and product showcase. Arranged amid the open office are 3 elevated masses that act as huddle rooms for gathering and private meetings. All workstations are custom designed and fabricated to incorporate drawing surfaces, adjustable height desks and reconfigurable collaborative tables. The custom designed furniture blends a palette of natural and raw, industrial materials. A mezzanine wraps the perimeter of the interior space creating a “Bridgewalk” overlook with lounges, workspace and collaborative pin-up zones.

What’s unique about it

This adaptive-reuse project integrates environmentally sustainable design, including daylighting, natural ventilation, lighting controls, energy conserving building systems, low water consuming fixtures and landscaping, smart material selection, and indoor/outdoor gardens. Street views and sunlight are captured deep into the office space from expansive glazing. Twenty skylights offer natural daylight and ventilation while reducing artificial lighting needs. The headquarter office in Downtown Long Beach was recognized by USGBC with LEED Platinum and the project is in the process to be awarded WELL Gold by IWBI. The entry integrates an art gallery with a monolithic plywood and folded steel plate concierge station. The flexible display space can be expanded or condensed into a series of smaller spaces with large steel barn doors encased with marine grade plywood panels. Four local artists were commissioned for the murals showcased throughout the space. The office layout allows numerous creative teams to utilize one shared space. The design’s bold gesture removes private offices from the traditional office model to achieve the concept of a transparent workspace. A portion of the service dock is transformed into an urban garden, featuring green walls, relocated city trees, a fire pit, outdoor seating and large scale murals. A peaceful respite for employees, the space also functions for social gatherings and community events.

1
© Fotoworks, Benny Chan

The creative office transforms a former Nordstrom Rack in Downtown Long Beach into a creative workplace. Large murals span the entry way and large windows bring a sense of connectivity to the street.

Image 5
© Fotoworks, Benny Chan

The entry integrates an art gallery with a monolithic plywood and folded steel plate concierge station.

Image 6
© Fotoworks, Benny Chan

Custom furniture, lighting and barn-style table make this large promenade kitchen warm and welcoming for staff.

Image 9
© Fotoworks, Benny Chan

The open aired office exposes the industrial ceiling and features over 20 skylights that bring in natural light and a ventilation system that recycles fresh air throughout the space.

Image 7
© Fotoworks, Benny Chan

Outside a portion of the service dock is transformed into an urban garden, featuring green walls, relocated city trees, a fire pit, outdoor seating and large scale murals.

Use Me
© Fotoworks, Benny Chan

The office was designed to incorporate shared desk space and currently provides office space to two local non-profit organizations.

Image 8
© Fotoworks, Benny Chan

The mezzanine wraps the perimeter of the interior space creating a “Bridgewalk” overlook with lounges, workspace and collaborative pin-up zones.

Image 10
© Fotoworks, Benny Chan

The flexible display space can be expanded or condensed into a series of smaller spaces with large steel barn doors encased with marine grade plywood panels

Location of project:
Credits:
Retail Design Collaborative

Studio One Eleven

ETC Real Estate Services

Oculus Light Studio

Pinnacle Construction

Pivot Interiors

Ramsey Madsen Design

Veneklasen Associates


Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.