Hotel Norge by Scandic, Bergen

Designed by: concrete
For client: scandic Floor area: 30000.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Hotel of the Year


Public Score
7.02
7.13 Function
6.97 Innovation
6.96 Creativity
Woutervander Sar 18092500 01
© wouter van der sar

the Lobby - bar

About the Project

Hotel Norge in Bergen; a new home for travellers with a curious mind. Hotel Norge embraces Bergen’s history and combines it with an international and contemporary lifestyle. Giving back the most iconic space of Bergen to the public, by restoring the former ballroom into the lobby. Concrete introduced escalators to seduce people from the ground floor Café Norge up to the second floor Lobby, where the design is highlighted by the eternal sunshine of the giant sun, a surprising feature hidden in the heart of the building.

The hotel is a destination in itself, offering an escape from the daily grind for business and leisure travellers alike, without even having to step outside. Staying at Hotel Norge means meeting like-minded people at the café and forgetting time because you’re having fun. Discover nature’s richest and purest Nordic flavours in restaurant NOVA, explore new urban scenes with the lifestyle concierge, and experience the greatest freedom of the outdoors, away of the hustle and bustle, in the ‘hytte’ inspired guest rooms at the end of the day. The hotel allows both locals and travellers to eat, work, drink and sleep in the heart of the city, situated between the mountains and the vast blue sea. Surround yourself with city life, break free into nature when you need it, and stay to escape.

What’s unique about it

Concrete created the perfect guest experience for locals and travellers alike, by creating the lobby in the former ballroom on the second floor, and transforming the former lobby on ground floor to a vibrant brasserie like cafe. A set of escalators were introduced to connect the two. The hotel is a collection of unique curated spaces, with a different array of ambiances that capture Bergen. Cafe Norge is casual, young and fresh ; that’s reflected in the light materials, colourscheme, and program (bar and amfi staircase). The Lobby is a more sophisticated, ambient, saturated, soft, grown up space, topped off with a giant sun that changes colour and mood depending on the season.The restaurant, a sequence of rooms with tranquil landscapes in 5 colour schemes, is smartly dividable by sliding doors to create intimacy when transforming from breakfast area to fine dining restaurant. The guest rooms, inspired by the Norwegian Hytte, are designed as the perfect getaway. Kick off your shoes in the mudroom, close the doors and disconnect from the hustle and bustle of the city. Materials, colours and textures inspired by nature, create a cosy atmosphere. Eat, work, relax, daydream and sleep in your bed, which forms the heart of the room.

Woutervander Sar 18092500 12
© wouter van der sar

the Hytte inspired guest room

Woutervander Sar 18092500 05
© wouter van der sar

restaurant NOVA - with 5 different rooms and sceneries

Woutervander Sar 18092500 07
© wouter van der sar

restaurant NOVA - with 5 different rooms and sceneries

Woutervander Sar 18092500 08
© wouter van der sar

the Lobby - checkin

Woutervander Sar 18092500 03
© wouter van der sar

the Lobby - with the eternal sunshine changing color depending on the mood and season

Hotel Norge By Scandic Entrance Bynight Copyright Fransisco Munoz
© wouter van der sar

entrance Hotel Norge

Woutervander Sar 18092500 10
© wouter van der sar

Cafe Norge - looking towards the bar

Woutervander Sar 18092500 09
© wouter van der sar

Cafe Norge

Woutervander Sar 18092500 14
© wouter van der sar

escalator tunnel going up from Cafe Norge towards the Lobby

Hotel Norge by Scandic

Location of project:
Credits:

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.