Hotel Koe, Tokyo

Designed by: SUPPOSE DESIGN OFFICE Co., Ltd. Makoto Tanijiri + Ai Yoshida
For client: STRIPE INTERNATIONAL Inc. Floor area: 1503.96 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Hotel of the Year


Public Score
5.32
5.46 Function
5.30 Innovation
5.19 Creativity
3
© Kenta Hasegawa

The ground staircase to the first floor can be flexibly used as display space or audience seats. There are a bakery and cafe restaurant on the left side.

About the Project

The time of coexistence.

Going back to the past, in a Japanese store arcade, a woman with a baby sling stood in front of a store counter to juggle with store work and housework. There was a kind of margin that it allowed others to step into their private. We thought it was kind of origin of public. However, it has turned into the situation that does not allow making coexistence. Everything is segmented in order to pursuit convenience and efficiency in recent years. We truly believe that it is necessary to think about how architecture should be in our age when the society is changing to diversity from just taking productivity.

We made the hotel as an "entrance" for making unexpected various experiences, such like people who look for a good meal will find a fashion, who come to listen to the music will feel a space, or people who come for sightseeing will dance with stranger unexpectedly. When they find a different space with what they expected beyond its "entrance," people feel "new" because it is a paradox situation against standard they have.

We believe that thinking about theory of "entrance" would be a seed for a future of architecture when we think about how architecture should be with active function, with braking away from constructing building designed by standaradized function.
In the end, designing a part of town, which means designing the meaning of this place, is also the frame of this project.

What’s unique about it

Basically, it was a project to launch a flagship shop for the apparel brand "koe" in the center of Sibuya, Tokyo. The client required us not only to design the space but also to propose a shop cocept and contents.

Many apparel shops open from 12am to 8pm. It means we have only one third of a day to touch their clothes. That is why we proposed to open the shop combined with a hotel, so that they could appeal Koe's brand concept to a customer with using 24 hours.

Considering about the culture of Shibuya, which has massive music culture, there are many music clubs and record shops, we placed the restaurant and pop-up space on the grand floor, the shop of apparel on the first floor, and the bar lounge on the second floor. We also made a ground staircase that is intend to use as a music live and club space on the weekend.

Then, we created strong contrast by using a contrast between the clutter in the town of Shibuya and the silence in the hotel, a different usage for the hotel space to convey a fashion, then relationship between these things, so that we could make a new culture of Shibuya.

In fact, after Hotel koe tokyo opened, we see people who sat to chat on the grand staircase like in a park and the grand floor turned to music live space and club on the weekend.

Also, we intend to design minimum and empty space, such like a Japanese tearoom by using substrates as finishings and making the best use of the texture and colors of materials.

New AssetFile
© Kenta Hasegawa

The entrance that connects to the town of Shibuya. There are bench seats around outside of the windows, and people who walk in the street use it.

6
© Kenta Hasegawa

There is a counter on right front, which has function of the hotel reception, a register of the shop, and a DJ booth. Behind it, the are several hanger racks, which moves up and down, so that the pop up space can be used in various way.

1
© Kenta Hasegawa

The ground floor connects to the town of Shibuya without any borders. There are various seats, such as counter seats, table seats, and sofa seats, so that people can spend time in their own way.

7
© STRIPE INTERNATIONAL INC.

The ground floor when an event were being held. The space, where usually use as a cafe and shop, becomes like a night club.

2
© Kenta Hasegawa

The shop on the first floor. The empty space is expressed by using substrates as finishings. There are also some self-checkout machines, so people can purchase clothes during the night time.

8
© Kenta Hasegawa

Private lounge for the guest of the hotel. The rounded edge creates airly space.

9
© Kenta Hasegawa

We made a space like a Hanare, Japanese detached guest room, in the guest room, trying to make a relationship like between inside and outside, so that the guest can feel a space spreading feeling of Japan.

5
© Kenta Hasegawa

A hotel room of 18 square meter insists to have minimum function and design such like Japanese tea room.

4
© Kenta Hasegawa

There are long sofa bench from the bath room. The client could experience spending time at Engawa, Japanese verandah.

Location of project:
Credits:
Shimazu Design Office

artless Inc.

Arbeta Co., Ltd

George Creative Company Limited

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.