NewYork-Presbyterian David H. Koch Center, New York

Designed by: HOK, Ballinger and Pei Cobb Freed
For client: NewYork-Presbyterian Floor area: 68190.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: Healthcare Centre of the Year


Public Score
3.56
3.84 Function
3.46 Innovation
3.38 Creativity
Hok Dhkc F Oudeman© 25 Lobby 1 People
© Frank Oudeman

The 40-foot-tall lobby provides respite from the congested streets of the UES. An uplit beech wood ceiling mirrors the warm facade to create a calming environment. The reception desk, check-in kiosks and clear wayfinding facilitate an intuitive guest journey.

About the Project

The first filter for each design decision was how to minimize stress and improve the patient experience. The building also needed to be flexible to adapt to future changes in technology and patient care.

Home to a wide range of ambulatory care services, the facility includes outpatient surgery, endoscopy, interventional radiology, diagnostic imaging, infusion and digestive disease treatments.

With its glass-encapsulated wood screen facade and transparent lower floors, the building presents a warm, hospitable face to the community.
A 40-foot-high, daylit main lobby offers patients and their families respite from the congested city. The light-filled interiors continue up through each floor’s sky lobbies and primary circulation areas. Within the main lobby, a dramatic staircase invites guests up to a second-story, living room-like space with quiet zones, lounges and dining areas.

Use of natural stone and wood for interior touchpoints in the lobby creates a timeless design aesthetic that continues throughout the building. The wood complements the wooden micro slats that filter sunlight through the facade.

Even with the sophisticated medical equipment, clinical floors have a warm, welcoming feeling. Natural light and views to the outside help patients intuitively understand where they are and how to move through the space. Each clinical procedure floor has a standard layout and rooms for future flexibility as space needs change and technology advances.

What’s unique about it

Locating the infusion and radiation oncology services on the light-filled 4th floor instead of below grade, as in many hospitals, helps transform the patient experience. Instead of descending to a basement treatment area, the patient ascends onto a floor with access to daylight and city views. Designed with a hospitality feeling, private rooms and community spaces help patients feel comfortable.
To help the hospital adapt the building to its future needs, the design incorporates a long-span structural system and tall floor-to-floor heights. Columns are placed to provide the most open, flexible space. Removable exterior panels on the facade will enable NYP to move new medical equipment into the building as it becomes available.
The team designed the building for a minimum of LEED Silver certification. Sustainable strategies include a green roof, high-performance building skin and high-efficiency mechanical systems. The distinctive exterior facade, which consists of triple-paned insulated glazing with an encapsulated wood screen, significantly reduces solar glare, heat gain and the need for solar or privacy shading. The resilient design enables the building to continue operating during an extreme weather event or disruption to the city power.
Design team: HOK as architect + interior designer of public spaces, Ballinger as medical architect + interior designer of clinical spaces, and Pei Cobb Freed & Partners as consulting architect - building envelope and lobby.

Hok Dhkc F Oudeman© 04 Sky Lobby P
© Frank Oudeman

On the clinical floors, the facade allows for light and views to orient occupants as they move through along the perimeter to treatment. As a biophilic strategy, daylight creates fractal patterns on the floor.

Nypdhkc Family Waiting Eric Laignel 109
© Eric Laignel

The quiet family lounge offers an enclosed space where guests can retreat to a more peaceful environment. Colorful artwork is displayed on a stone plinth that warms the space. Materials recall the warmth of the dining space.

02 David H  Koch Center Nyp Entrance
© Albert Vecerka/Eso

DHKC was designed from the “inside out” giving priority to the patients and critical programs. The triple glazed building envelope with encapsulated wood screen and dynamic frit pattern filters daylight and offers views out.

07 David H  Koch Center Nyp Mri
© Halkin Mason

Even with the sophisticated medical equipment, clinical floors have a warm, welcoming feeling.

Hok Dhkc F Oudeman© 17 Infusion Shared P
© Frank Oudeman

Private infusion rooms allow patients to have more privacy. The infusion area was designed with warmth in mind. Research shows patients in infusion areas want warmer colors like red tones to help reduce fatigue and warm the body.

06 David H  Koch Center Nyp Infusion
© Frank Oudeman

Infusion and radiation oncology, typically found in basements, are co-located on the fourth floor, allowing rare access to natural light. Patients can choose private rooms or community spaces for infusion.

Hok Dhkc F Oudeman© 27 Cafe 2 P
© Frank Oudeman

The dining area includes restaurant quality offerings with healthy food, a juice and coffee bar, and a variety of seating. Durable marble clad with stainless steel edges defines the seating area.

Hok Dhkc F Oudeman© 21 Grand Stair P
© Frank Oudeman

A dramatic stair encourages healthy movement and leads to quiet zones, lounges and casual dining options on the second floor. Base materials of granite, limestone, beech wood and ribbed glass are layered with warm upholstries.

Location of project:
Credits:

Ballinger

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.