Cloud DCS Office, Guangzhou

Designed by: Arboit Limited
For client: Cloud DCS Floor area: 1800.00 M² Year of completion: 2016
Nominated for: Best Use of Colour

5
© Dennis Lo

This gallery is an exhibition space to display the Cloud DCS collection of creations including hard drives, small servers, and internet-related accessories. The gallery takes the shape of a spiral to emphasize the themes of movement and energy. Floor artwork once again highlights the “sky walking theme” and thanks to the reflective nature of laminate glass floors, manages to achieve an incredible colour resolution and mirrors the curved lines of the spiral.

About the Project

Digital industry is wildly expanding in China and Guangzhou-based Cloud DCS briefed Italian architect Alberto Puchetti, director of Arboit Limited, to design a Data Center inside an existing industrial building including offices, meeting rooms, multimedia exhibition space, and rooms containing thousand of servers’ racks. The purpose of the project is to translate into a figurative language the reality of the internet as a truly important agent of change in daily life and society. The idea of a digital highway of data is translated into a figurative theme of ‘flying through the sky’.

Fluidity and dynamism of clouds shaped by winds is expressed through a 30-meter-long layered ceiling sculpture to epitomize digital communications across space and highlight its immaterial, yet powerful nature. This ceiling feature is made of metal profiles painted in seven gradients of blue, covered by Barrisol’s stretch fabric, and back-illuminated by neon lights. The same rarefied artwork defined by the ceiling is reflected on the floor as a gigantic painting printed on the resin creating the impression of walking on the sky.
All architecture pavilions, rooms, and built-in furniture in this project are characterized by a common theme of movement and shaped by aerodynamic curves.

What’s unique about it

The project aims to transform an impersonal industrial space into a quality work-place by defining the brand image of the company and introducing, for the first time among the typically stern Chinese industrial space, the concept of “work and play”. This is accomplished both in terms of aesthetic quality and by juxtaposing offices and chill areas within an informal, cool, more human-like atmosphere. Colour is used to bring the project from conceptual to functional by defining each area. All colours are one of seven tones of blue and all other surfaces are kept white to yield focus to the fading tones of sky crossed by layers of clouds. In the exhibition space all pillars are hidden within partitions and there is a strong sense of movement. Round pavilions seem to whirl and float along the colored lines on the ceiling and floor as if they were navigating across the dynamic digital highway. In Chinese culture, floating energy signifies economic success so the movement of coloured lines on the floor and ceiling celebrate the company's prosperity. It also reflects the circulation of visitors which contrasts with the interior of the pavilions, where static cloud patterns are printed on laminated glass tiles.

3
© Dennis Lo

All architecture pavilions, rooms, and built-in furniture in this project are characterized by a common theme of movement and are shaped by aerodynamic curves. These rooms and installations are positioned between ceiling and floor artwork which seems to whirl and move along the coloured lines as if they were navigating across digital highways.

1
© Dennis Lo

Small installation that illustrates the development of Cloud DCS, becoming a power-player in the Chinese IT industry and their impact on cultural and social life. The pure-white space inside the pavilion creates a strong contrast with the colours of the showroom thanks to the open structure. Oval aerodynamic shapes suggests the idea of an object traveling along the sinuous lines of the floor pattern as if transported by a spectrum of colours.

6
© Dennis Lo

The end of this product gallery is a full-surface interactive monitor dedicated to the theme of social networks. The gallery takes the shape of a spiral to emphasize the theme of the movement and energy.

9
© Dennis Lo

Entrance from the lobby to the main meeting room is where the important clients meet. The geometry of the door is very dramatic to make the entrance appear to be a portal to another dimension.

10
© Dennis Lo

An oval-shaped meeting room is located in the middle of the control room where technicians check the status of the data centers 24 hours a day through monitors. Given the large space and high ceiling of the building, designers took the opportunity to build a structure within a room.

12
© Dennis Lo

The interior space of the room is articulated by partitions upholstered in white leather to define a few cosy areas for small, informal meetings, occasional work sessions, and recharging devices. The material palette includes white Italian “carrara” marble, stainless steel, white leather, and Sentry Glass Expression laminate floor to create an exclusive atmosphere for business discussion.

19
© Dennis Lo

An oval-shaped meeting room is located in the middle of the control room where technicians check the status of the data centers 24 hours a day through monitors. Given the large space and high ceiling of the building, designers took the opportunity to build a structure within a room. Gigantic windows overlooking the control room are part of an aerodynamic volume that seems to be traveling across the space.

21

The lobby is designed to summarize in one space the vibe of the project and to present the spirit of the brand. This is the place where visitors are welcomed. The concept of the “Infinite Loop” is depicted by lines in the brand’s seven tones of blue, alternating with white boards of resin wrapped seamlessly around all surfaces of the room. The layering of wall sections renders an image of a maze and conceals a small kitchenette, storage and small wardrobes.

4
© Dennis Lo

All architecture pavilions, rooms, and built-in furniture in this project are characterized by a common theme of movement and are shaped by aerodynamic curves. These rooms and installations are positioned between ceiling and floor artwork which seems to whirl and move along the coloured lines as if they were navigating across digital highways.

Credits:
Arboit Limited - Design and Architecture

Alberto Puchetti - Arboit

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.