Wushang Mall Cinema, Wuhan

Designed by: One Plus Partnership
For client: HUBEI XIANG SHENG YIN XING ENTERTAINMENT MANAGEMENT CO., LTD. Floor area: 2660.00 M² Year of completion: 2017
Nominated for: Entertainment Venue of the Year

01
© Jiangnan Photography & Ajax Law

With the advancement of technology, movie screening in cinemas has been digitalized; piles of film reels are no longer stacked up in screening rooms. In the past, films were stored in film reels and movies were screened in cinemas by running reels in projectors. The designers adopted the rotating motion of the reels as the theme of this cinema, captured and portrayed through an impactful and modernistic movie-viewing environment.

About the Project

The designers adopted the rotating motion of film reels as the theme of this cinema, captured and portrayed through an impactful and modernist movie-viewing environment.

In the lobby, huge round plates with a 2.8 metre diameter are arranged across the ceiling to form an enormous ceiling installation. The plates are arranged to overlap each other closely, and are placed in various heights. The wood pattern and lighting effect create a sense of movement and suspension, resembling film reels frozen in the midst of rotation.

The designers adopted an earthy tone as the main color, creating a mild and warm atmosphere. Stones in two shades of brown are used on the floor, aligning with the ceiling feature while darker stones imitate the shadows these plates cast on the floor. The linear floor pattern also strengthens the sense of movement of the ceiling, resulting in a dynamic atmosphere.

The plates next to the ticket counter descend to the ground, adding variety while subtly separating the ticket counter from the rest of the lobby.

Another earthy tone is also adopted in the rest area; sofas and coffee tables are in dark green, introducing a sense of elegance and calmness. The furniture is round and has smooth edges, echoing the round plates in the ceiling installation.

In the auditorium, ceiling and walls are all covered with small brown discs made from sound-absorbing panels. The discs seem to be flying towards the audience, creating a sense of speed and excitement.

What’s unique about it

Rounded forms are ubiquitous in interior design, but the designers in this instance have adopted an innovative expression of curves in this project. They accentuated the theme of rotating film reels by using a full circle as the dominant visual element, illustrated through huge round plates suspended from the ceiling. A complete circle is a design element that is difficult to handle because it introduces more limitations in the material and form of expression. Round shapes as a central design element could easily be deemed fancy, young and feminine; therefore, it was a challenge to demonstrate a sense of elegance in the form of full circles.

Despite the profuse use of round shapes in the cinema design, with careful choice of materials and arrangement of these circular elements, the designers have successfully created an elegant and stylish atmosphere. This modernistic application of circular installations has received very positive feedback from the users and media, as this rare expression of circles strikingly translates into a grand interior.

As the cinema space was originally a restaurant, the load-bearing capacity was insufficient for the heavy ceiling installation. Due to these restrictions, the originally larger round plates with 3-metre-diameter had to be made smaller and thinner, and placed in a more dispersed manner. The designers arranged them to overlap with each other at various heights, adding volume and a three-dimensional effect to the upper portion of the space.

02
© Jiangnan Photography & Ajax Law

As the audience enter the lobby, they will be struck by round plates arranged all across the ceiling. Film reels are portrayed as huge round plates with 2.8 meter diameter, which are linked carefully by designers, jointly form an enormous and powerful ceiling feature. These plates are arranged to overlap each other closely, and are placed in various heights.

03
© Jiangnan Photography & Ajax Law

The wood pattern and the lighting effect together create a sense of movement and suspension, resembling film reels frozen in the midst of rotation. The plates are aluminium panels painted with wood patterns, where the wood pattern enhances the 3D effect and adds texture to the flat aluminium panels.

04
© Jiangnan Photography & Ajax Law

The ceiling feature in the lobby extends all the way to the rest area. Earth tone is also adopted in the rest area, sofas and coffee tables are in dark green, presenting a sense of elegance and calmness. Apart from the comfortable big sofas, the designers have also placed stools at the rest area, customers can group the stools and tables according to their needs and gather with their family or friends. Loose furniture in the rest area are round and have smooth edges, echoing with the round plates in the ceiling feature.

05
© Jiangnan Photography & Ajax Law

The designer’s bold adaptation of circular installation in the cinema is rarely found in interior design. The application of circular decorations and patterns is very hard to manage in interior design, as the design would easily be deemed fancy and feminine, most designers and clients thus prevent using circular elements in their designs. The designers’ choice of materials and layout of the round plates have successfully created an elegant atmosphere in the cinema, breaking the limitation of circular shapes.

06
© Jiangnan Photography & Ajax Law

The plates next to the ticket counter descends to the ground, not only does it add variety to the ceiling feature, but also becomes part of the decoration in this area, acting as a screen to subtly separate the ticket counter from the rest of the lobby. The stone counters at the concession area are specially designed with smooth edges, matching with the fluid outline of film reels.

07
© Jiangnan Photography & Ajax Law

The designers adopted earth tone as the main color scheme for this project, creating a mild and warm atmosphere in the lobby.

08
© Jiangnan Photography & Ajax Law

Stones in 2 different shades of brown are used on the floor, these long stone stripes align with the round plate ceiling feature, the darker stones imitate shadows these plates cast on the floor. The linear floor pattern also strengthens the sense of movement of the ceiling feature, resulting in a dynamic atmosphere in the lobby.

10
© Jiangnan Photography & Ajax Law

The theme of film reels is also evident in auditoriums. The ceiling and walls are all covered with small brown discs made from sound absorbing panels, echoing with the ceiling feature in the lobby. The discs seem to be flying towards the audience from everywhere, creating a sense of speed and excitement. Pattern on the carpet merges the 2 main elements of the lobby design, simple lines outline the ceiling feature and stone floor. The chairs and carpets are in 2 shades of brown and green, creating a sense of consistency in the color scheme of the cinema.

12
© Jiangnan Photography & Ajax Law

In the washroom, the theme of film reel is represented through the copper colored round plate decoration, enabling the audience to interact with the artistic installation.

Location of project:
Credits:
ONE PLUS PARTNERSHIP LIMITED

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.