Collabor8, Hamburg

Designed by: Ply Atelier
For client: Otto Group / Otto (GmbH & Co KG) Floor area: 1700.00 M² Year of completion: 2017
Nominated for: Co-Working Space of the Year

Ply Atelier Otto Collabor8 Open Space View Julia Maria Max
© Julia Maria Max

Front: Open Space lounge with height adjustable K831 lamp for flexibility Background from left to right: Arena with Acoustic curtains; phone booths and locker wall; open space cafeteria and kitchen counter

About the Project

PLY atelier designed a Co-Working Space at Otto Campus in Hamburg. Within the framework of ‘Kulturwandel 4.0’ the open space of 1700 m2 on the 8th floor of a former storage building was transformed into a collaboration-workspace with multiple scenarios for open and creative environments. The open space concept consists of key areas with different functions and has consistently no walls, except for the glass walls defining the meeting rooms.
In the heart of the space there is an arena that holds 100+ person with flexible furniture and multi media technology. The space is used for presentations, speeches or panel discussions and by closing the acoustic curtains the open space transforms into a cosy, secluded island.
The flexibility of the space was achieved through different sorts of workspaces, from quiet library-like work niches with height-adjustable tables and classic group-benches to the special-made flex-bench, a system of adjustable tables that form single, double or group workstations designed by PLY atelier.
For the additional areas such as lounges, quiet rooms and phone-niches the focus lay on acoustic innovations.
The space is open for all Otto Group companies and employees and is widely popular.

What’s unique about it

The space is very well received by the employees and is used by all age and status groups. It offers different kind of work environments, is thus very versatile and flexible. It is also a popular motiv in photo shoots and on social media channels.
In regard of sustainability and costs, we worked with inventory furniture out of Otto’s basement that were restaured, tuned and integrated into the concept (for example the meeting arm chairs, height-adjustable tables in the library).
The light concept combines different types of LED lighting, dimmable base-light and vintage industrial original lamps in order to create different scenarios in the space.
The smart use of acoustically effective materials in the upper part of the coffered ceilings, in the built-in furniture, or as wall cladding created an intimate and highly productive atmosphere even though the 1700 sqm space had no walls to shield sound.
The space is the beacon project, marking the beginning of otto group’s ‘Kulturwandel 4.0.’ enabling employees to explore their own boundaries in the digital and cultural change of the enterprise.

Ply Atelier Otto Collabor8 Flexible Space Julia Maria Max
© Julia Maria Max

Front: flexible presentation space with refurbished pallet-carts and adjustable light installation above. Background from left to right: library with quiet workstations (the height-adjustable tables were refurbished and equipped with new tops and built into an acoustic cove); reading space; green lounge; flexible white walls

Ply Atelier Otto Collabor8 Open Space Workbench Julia Maria Max
© Julia Maria Max

Front: Workbench by system 180 for 8 people with suspended acoustically effective lights Background: green lounge with refurbished drawer cabinet and selection of plants Floor: refurbished floor with marks of its history as storage space; carpet in the front

Ply Atelier Otto Collabor8 Open Space Workbench Flex Julia Maria Max
© Julia Maria Max

The built-in flexbench (designed and built by PLY) has an electrified middle console with two running rails that allow for tables to slide along and form single, double or group workstations.

Ply Atelier Otto Collabor8 Swing Eames Ply Com Julia Maria Max
© Julia Maria Max

Lounge nook outside of the arena with suspended Swinging Eames chairs and refurbished aluminum industrial lights

Ply Atelier Otto Collabor8 Open Space Meeting Julia Maria Max
© Julia Maria Max

Meeting rooms with a mix of new and refurbished furniture, acoustically effective ceiling carpet floor and height-adjustable suspended lights. Screens for presentations are on wheels for maximum flexibility. signage and glass foils designed by PLY atelier

Ply Atelier Otto Collabor8 Midgard Library Julia Maria Max
© Julia Maria Max

Detail of Midgard lamp on a quiet work station with the library in the background

Ply Atelier Otto Collabor8 Green Lounge Julia Maria Max
© Julia Maria Max

Green lounge with plants and a furniture mix of new and refurbished objects.

Ply Atelier Otto Collabor8 Midgard Detail Julia Maria Max
© Julia Maria Max

Detail of Midgard lamp on a quiet work station with the library in the background

Ply Atelier Otto Collabor8 Phone Booth Julia Maria Max
© Julia Maria Max

three open phone booths with highly acoustic wall cladding. on the left: meeting room

a 15-minute coverage by 'massivkreativ' including interviews with Benjamin Otto and David Einsiedler (PLY)

Location of project:
Credits:
PLY atelier

Albrecht Hülsen (JITE)

PLY unestablished furniture

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.