Insun International Cineplex, Wuhan

Designed by: One Plus Partnership
For client: HUBEI XIANGSHENG & INSUN ENTERTAINMENT CO., LTD. Floor area: 4200.00 M² Year of completion: 2017
Nominated for: Entertainment Venue of the Year

03
© Jonathan Leijonhufvud

Numerous lightboxes are hung from the ceiling in the lobby. On the back of these boxes are light tubes arranged in a random fashion, creating a casual and leisurely atmosphere.

About the Project

Before filming was digitalized, filmmakers would use roll films to capture different scenes in a movie and then use lightboxes to view and edit the videos. Traditional film editing is the theme of this design, as a tribute to filmmakers who have contributed all these years.

In the lobby, an abundance of lightboxes are hung from the ceiling. These lightboxes are made of metal mesh; as the light penetrates holes of 4 different sizes and shapes, the interplay between the light and shadow enriches the lighting effect in the lobby. The variety of metal mesh patterns represents the storyboards filmmakers use in the process of brainstorming, signifying an important stage of film production. Some lightboxes are painted with single Chinese character to abstractly indicate different areas of the cinema, and at the same time imitate images on roll film.

The designers have adopted a nostalgic lighting style with dim, warm lights to illuminate this contemporary-style cinema. The theme colour of the cinema is orange, evoking the idea of rust and representing the passage of time.

The theme of traditional film editing is illustrated by the use of different materials and decorations in the auditoriums. The walls are decorated with rectangular sound-absorbing panels in different colours to represent lightboxes. The patchwork carpet and seating also echo the overall theme and colour scheme of the cinema.

What’s unique about it

On the back of lightboxes hung in the lobby, light tubes are installed in a random fashion to create a casual and leisurely atmosphere. These lightboxes are made of metal mesh; as the light penetrates holes of 4 different sizes and shapes, the interplay between the light and shadow enriches the lighting effect in the lobby.

The ceiling is very high in the spacious lobby. Suspended metal mesh boxes on the ceiling enrich the concept and serve as lighting and signages. It was necessary to consider the whole picture to create the best distribution of the light boxes in a three-dimensional way.

These boxes may appear randomly placed, but they are in fact carefully arranged and the electrical wiring had to be cleverly concealed within each one. Each has a unique structure, where people can see through the holes but wires remain invisible. 

The decoration in the auditoriums looked easy to install, but in fact demanded very skillful and careful construction. Acoustic panels are arranged to form linear patterns on the wall. These patterns need to be absolutely vertical and horizonal, which required accurate measurements and craftsmanship.

08
© Jonathan Leijonhufvud

The variety of metal mesh patterns represents the storyboards filmmakers draw in the process of brainstorming, signifying an important stage of film production.

01
© Jonathan Leijonhufvud

Back when filming had not yet been digitalized, filmmakers used roll films to capture different scenes in a movie and lightboxes to view and edit the videos. Traditional film editing is used as the theme of this design, as a tribute to filmmakers.

02
© Jonathan Leijonhufvud

The theme of traditional film editing is illustrated in the auditoriums with the use of different materials and decorations.

05
© Jonathan Leijonhufvud

These lightboxes are made of metal mesh, as the light penetrates holes of 4 different sizes and shapes, the interplay between the light and shadow enriches the lighting effect in the lobby.

06
© Jonathan Leijonhufvud

Some lightboxes are painted with single Chinese character, such as “Hua” (畫, i.e. movie), “Chi” (吃, i.e. eat), to abstractly indicate different areas of the cinema, and at the same time imitate images on roll films.

09
© Jonathan Leijonhufvud

The designers have adopted a nostalgic lighting style in this contemporarily designed cinema. In the past, normal households used tungsten filament bulbs, which gave out a yellowish - even orange - light, which was not as strong as modern bulbs.

10
© Jonathan Leijonhufvud

The theme colour of the cinema is orange, aside from matching with the lighting, it also imitates the colour of rust on the metal mesh light boxes, representing the passage of time.

11
© Jonathan Leijonhufvud

The walls are decorated by rectangular shaped sound absorbing panels in different colours, they are arranged in different groupings, just like a wall full of lightboxes.

12
© Jonathan Leijonhufvud

The patchwork carpets in red, orange, and yellow echo with the lightbox decorations on the wall.

Credits:
ONE PLUS PARTNERSHIP LIMITED

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.