KAAN Architecten Office, Rotterdam

Designed by: KAAN Architecten
For client: KAAN Architecten Floor area: 1390.00 M² Year of completion: 2016
Nominated for: Small Office of the Year

De Bank 2
© Simone Bossi

Lounge area

About the Project

KAAN Architecten's new office is located in the heart of Rotterdam, situated along the Maas river just a few metres from the iconic Erasmus bridge. The project has transformed 1.600-sq-m of the former De Nederlandsche Bank premises into KAAN’s new open-space headquarters, which encompasses more than 80 workspaces. For this reason the new office is called ‘De Bank’.

The space is housed in the piano nobile of a quintessential historical building originally designed by Henri Timo Zwiers in 1950-1955. The brick façade on Boompjes Street stands out against the river skyline and is characterized by an entrance hall enriched by the mosaic of Dutch artist Louis van Roode.

The beating heart of the project is an extensive working area dedicated to architects. This space is blessed by intense daylight on both sides and offers a unique view of the surrounding waterfront. With its clear proportions, the rectangular floor plan is designed to effectively connect working, meeting and leisure spaces through several long monumental corridors and passages, enhancing fluid interactions between employees, visitors and partners.

Spatial rhythm is generated by the finely restored industrial concrete structure. The rustic essence of the material is balanced by a counterpoint of elegant dark walnut wood, which constitutes the main component of the interiors.

What’s unique about it

De Bank’s striking character and its wide, bright spaces offered the perfect base for KAAN Architecten to design their new office. KAAN Architecten founding partner Dikkie Scipio wanted to create a space which would encourage the sharing of knowledge and also bring the existing architectural identity of the building back to life: ‘The notion of sharing of knowledge is at the core of the division of spaces and the interior design of the new office. This rough space has the special gift of an industrial yet monumental aesthetic, a beauty that we decided to exalt through a solid balance between two simple materials – wood and concrete.’

KAAN Architecten has designed a new workspace that genuinely represents the philosophy of the office: functionalism with added value. Raw and refined at once, the project revitalizes and reveals the inherent beauty of a building that has, for many years, been sleeping while its city dreams.

De Bank 1
© Simone Bossi

Lounge area and reception desk

De Bank 11
© Simone Bossi

Models in exhibition in the public relations department room

De Bank 8
© Simone Bossi

Associated partners' room

De Bank 18
© Simone Bossi

Coffee area

De Bank 24
© Simone Bossi

The architects' workspace

De Bank 37
© Simone Bossi

The architects' workspace

De Bank 25
© Simone Bossi

Public relations department room

De Bank 36
© Simone Bossi

Public relations department room

De Bank 34
© Simone Bossi

The view of De Bank building from the river Maas

Credits:
Pleijsier Bouw

Pieters Bouwtechniek, Delft

Van Panhuis

Finesse Parketvloeren bv.

Zumtobel group

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.