Van Cleef & Arpels, Paris

Designed by: Jouin Manku
For client: Van Cleef & Arpels Floor area: 290.00 M² Year of completion: 2016
Nominated for: Best Craftsmanship

Van Cleef Arpels Paris 2016 14
© Eric Laignel

The creation of a structural stone staircase, inserted into a restricted space, is a technical tour de force on many levels; it demanded a combination of cutting-edge technology and traditional craftsmanship.

About the Project

Jouin Manku designs a new Parisian showcase for the High Jewelry Maison Van Cleef & Arpels at 20 Place Vendôme, Paris. Patrick Jouin and Sanjit Manku draw on traditional skills and cutting-edge technology for their take on a typically Parisian interior, inspired by the Place Vendôme. The designers selected Paris limestone as their material, treating it as Van Cleef & Arpels’ craftsmen: starting with a stone and working it up into a design, full of poetry, movement, subtlety and finesse.

What’s unique about it

The guiding principal of the design was to celebrate the resolutely Parisian features of the premises and create a soft, warm and welcoming space through which the visitor would move. A dazzling piece of technical prowess, the staircase and its balustrade draw the visitor in to explore the world of Van Cleef & Arpels.

Facade
© Eric Laignel

Jouin Manku designs a new Parisian showcase for the High Jewelry Maison Van Cleef & Arpels at 20 Place Vendôme, Paris.

Van Cleef Arpels Paris 2016 26
© Eric Laignel

For many years, Van Cleef & Arpels and Jouin Manku have been united in their shared passion for creativity, ingenuity and a certain avant-gardism.

Van Cleef Arpels Paris 2016 25
© Eric Laignel

Upon arrival, the visitor’s gaze is immediately drawn to the key architectural feature of the project, the staircase. Patrick Jouin and Sanjit Manku’s work is often characterised by a majestic staircase, bringing a theatrical dimension to the space.

Van Cleef Arpels Paris 2016 32
© Eric Laignel

The Poetry of Time™ display case.

Van Cleef Arpels Paris 2016 37
© Eric Laignel

A view of the jewellery area on the ground floor.

Van Cleef Arpels Paris 2016 47
© Eric Laignel

Modelling the staircase in 3D required the use of programmes usually employed for designing objects and enabled the stair’s manufacture in solid stone using a CNC-controlled robotic arm. By contrast, the immense wrought-iron handrail was worked using traditional techniques.

Van Cleef Arpels Paris 2016 87
© Eric Laignel

Meanwhile objects and documents from Van Cleef & Arpels’ archives are displayed in purpose-built cases that line a corridor. The elegant atmosphere is further enhanced by the furniture, also designed by Patrick Jouin and Sanjit Manku.

Van Cleef Arpels Paris 2016 62

In setting this stage for the theatrical display of pieces of jewellery and watches, Patrick Jouin and Sanjit Manku have orchestrated an interior of curves and organic shapes. The choice of softly coloured materials contrasts with the sparkles of the displays.

Van Cleef Arpels Paris 2016 58
© Eric Laignel

Upstairs, to balance the mineral presence of the stone and wrought-iron, Patrick Jouin and Sanjit Manku have used a palette of colours from grey to beige, to a subtle see-green.

Credits:
SLA Architecture

Voyons-voir

Atelier Jean-Loup Bouvier

AOF

Sofrastyl

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.