Jinyi Cinemas, Guangzhou

Designed by: One Plus Partnership
For client: Guangzhou Jinyi Film & Television Media Co.,Ltd Floor area: 4143.00 M² Year of completion: 2017

05
© Jonathan Leijonhufvud

The edges of the cuboids are slightly slanted; the meteors look as if they are falling very quickly with this sharper edge, creating a dramatic contrast between the fast movement of the meteor and the fact that it’s frozen and motionless in real life.

About the Project

A meteor shower is a short-lived, but beautiful astronomical occurrence. The design is intended to pay tribute to filmmakers and remind the audience of the years of hard work behind each relatively short film.

The lobby features a large, stunning meteor shower installation. Long rectangular-cuboid decorations extend from the ceiling, mimicking the path of a meteor shower streaking through the sky. The cuboids point in two directions to enhance the vibrant, 3D atmosphere, and the edges are slanted to create an illusion of speed. Other features in the cinema, e.g. signage and tiles, are also slanted to match the ceiling decoration.

Walking through the corridor to reach the theatre, visitors encounter an abstraction of this astronomical event. The volumes are transformed to flat rectangular shapes made of stone, which appear to be growing from the ground. This new form is used to illustrate another possible configuration of the meteor shower in a dynamic fashion.

There is a unique portrayal of a meteor shower in each auditorium for the audience to have new experiences, e.g. rectangular wall decorations are installed in different ways to imitate shooting stars; the trails of the stars are different; seats are replaced by beds in an auditorium for the audience to lie down and enjoy the meteor shower before the movie starts.

What’s unique about it

The process of filmmaking reminds the designers of meteors. Movies are comprised of the hard work of a big team of people. The designers sought to pay tribute to the filmmakers through the design of this cinema and remind the audience of the passion and effort that goes into filmmaking.

Long rectangular cuboids form the ceiling, mimicking the motion of a meteor shower streaking through the night sky. As there are many cuboids all pointing downwards with a sharp edge, it would be too heavy and intimidating if plain color is applied. It would also look very flat and 2-dimensional if the entire ceiling is the same color. The designers then considered wood, but it was not feasible due to fire regulations. At last, aluminium plates were used, with a special treatment to add wood grain on top. Not only does the meteor shower look more 3-dimensional and realistic, it is also warmer and more humane.

A major challenge of the project was the variation in ceiling height; the ceiling was 5-metres and 8-metres high in different areas of the lobby. It was difficult to install the ceiling due to this significant difference in the heights. A metal structure was installed below the slab, which made it possible to install the aluminium ceiling feature at the same height, while hiding the electrical wires, tubes, vents, and everything wished to be hidden.

01
© Jonathan Leijonhufvud

The process of filmmaking reminds us of Meteor. A movie is comprised of the hard work of a big team of people. We want to pay tribute to the filmmakers through the design of this cinema, to remind the audience of the passion and effort these people have c

03
© Jonathan Leijonhufvud

To enhance the three-dimensional vibrant atmosphere, the rectangular cuboids point at two directions. The designers had to adjust both on the computer and on set to make sure every piece is displayed at the right angle for the best overall effect.

04
© Jonathan Leijonhufvud

An earth color scheme was adopted for the design. Instead of using wood, which would inflict fire regulations, aluminium was used in creating the decorations. These aluminium plates are coated with wood patterns and two different shades of brown to create

02
© Jonathan Leijonhufvud

As you walk into the lobby, you will be stunned by a large-scale meteor shower in front of you. In the lobby, long rectangular-cuboid decorations extend from the ceiling, mimicking the motion of a meteor shower streaking through the sky.

06
© Jonathan Leijonhufvud

Apart from the meteor shower in the ceiling, other features in the cinema, such as the signage and tiles on the wall, are also slightly slanted to match with the massive ceiling decoration.

07
© Jonathan Leijonhufvud

Walking through the corridor to reach the theatre, you’ll find yourself walking in another form of meteor shower. The meteor shower transforms itself to flat rectangular shapes made out of stone, which look as if they are growing from the ground.

08
© Jonathan Leijonhufvud

The designers used this new object shape to illustrate another possible configuration of the meteor shower in a dynamic fashion.

09
© Jonathan Leijonhufvud

To echo with the vibrant movement of ceiling feature, the signages in the cinema look as if they are flying towards the audience. The sense of movement is greatly enhanced through the specially designed signages.

10
© Jonathan Leijonhufvud

In each of the auditorium, the designers have created a different portrayal of meteor shower, enabling the audience to have a new experience when they watch movie in different auditoriums. For example, rectangular decorations are installed on the wall to

Credits:
ONE PLUS PARTNERSHIP LIMITED

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.