COACH UMC+ Maastricht, Maastricht

Designed by: Tinker Imagineers
For client: Maastricht UMC+ Floor area: 300.00 M² Year of completion: 2017
Nominated for: Healthcare Centre of the Year

Coach 41

It should be fun to exercise, and so the spatial and graphic design are play-based and refer to mixed-up playing fields.

About the Project

For the temporary location of the Centre for Overweight Adolescent and Children’s Healthcare (COACH) of the UMC+ Maastricht, Tinker created a reusable pop-up concept: a playful and interactive world that nudges children and their parents in the direction of a healthy diet and regular exercise. The space offers a motivating and stimulating environment that seems miles away from the world of doctors and hospitals, but does not look too ‘sporty’ or competitive either. Sitting down and waiting your turn is a thing of the past!

Teams of paediatricians, dieticians, psychologists, and educators coach the children and their parents. The goals of the COACH programme are serious, but children are meant to have fun reaching them. Accordingly, in the overall design the element of ‘play’ takes centre stage. At the entrance, an interactive wall introduces the participants to the world of COACH. Bringing the animations to life helps them become aware of a healthy lifestyle.

In the open waiting area, children and their parents/supervisors are challenged to start moving. They can, for instance, try to keep their balance while collecting the healthy products falling down on a display, or stretch and work together to make the right connections to switch the lights on. Consultations take place in the colourful pavilions that are scattered throughout the space. The interplay of lines and surfaces is reminiscent of mixed-up playing fields; the space seems to ooze a feeling of ‘anything goes’.

What’s unique about it

The brief was to design a stimulating environment for the new temporary location of COACH – strategically situated outside of the hospital. The goal was to find the right look and feel for the location which is a delicate matter. The concept matches the COACH mission to empower children and young people. It should be fun to exercise, and so the spatial and graphic design are play-based. The shapes and exuberant colours refer to mixed-up playing fields, and this has been carried out in the light plan and playful details, such as the unexpected touches of colour and the remarkable constructions.

The pavilions are fully dismountable, and the pop-up character is reinforced by the use of unfinished wood. Every pavilion varies in shape, colour, and furniture. The synergy with the builders pushed the project to a higher level of execution.

The approach proves successful: 70% of the participants have lost weight and adopted a healthier lifestyle. After 1 year at their new location, Dr Vreugdenhil, founder of COACH/paediatrician, states: ‘The new COACH outpatients’ clinic has turned into an interactive environment where children feel at home and tend to start exploring. They learn about a healthy lifestyle without any pressure. The room doesn’t refer to a hospital environment, and the playful consulting rooms help us to keep it light. As a result, the children and their caretakers feel at ease drawing up a treatment plan with us.’

Coach 02
© Mike Bink

COACH is a playful and interactive centre for overweight children and young adults

Coach 17
© Mike Bink

Consultations with medical staff take place in soundproof pavilions

Coach 25
© Mike Bink

70% of the participants lose weight and adopt a healthier lifestyle

Coach 39 Crop
© Mike Bink

The interactive wall introduces the participants to the world of COACH.

Coach 14
© Mike Bink

Bringing the animations at the interactive wall to life will help children become aware of a healthy lifestyle.

Coach 28
© Mike Bink

Cooperate to create the right healthy connections

Coach 04
© Mike Bink

The open waiting area is full of stimulating elements

20161125 Coach Maastricht Basile Marée 00346 V1
© Mike Bink

The pavilions are fully dismountable, and the pop-up character is reinforced by the use of unfinished wood. The synergy with the builders pushed the project to a higher level of execution.

Coach 24
© Mike Bink

Every pavilion varies in shape, colour, and furniture. The pavilions have been constructed with an eye for detail: unexpected touches of colour on the lamps and the furniture, and remarkable constructions.

A playful and interactive world for overweight and obese children. The program of the Centre of Overweight Adolescent and Chilren’s Healthcare, COACH, Maastricht UMC +, is all about developing a healthy lifestyle for this group. The element play takes center stage. Tinker imagineers created a stimulating environment where children and their parents are challenged to start moving via fun and interactive games.

Location of project:
Credits:
Tinker imagineers

Landstra & De Vries

Shortplay

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.