New Shanghai Theatre, Shanghai

设计: Neri&Hu Design and Research Office
业主: Shanghai Xuhui District People's Government Hunan Community Office 面积: 845.00 M² 完工年份: 2016

关于项目

The existing building that Neri&Hu was commissioned to renovate occupies the site of a former theater from the 1930s. From the street, the building reads as a heavy volume hovering just above ground level. Encased entirely in stone, the upper two floors relinquish any outwardly openings in favor of vertically carved apertures. Drawing inspiration from theatrics, the carved spaces of the interior and exterior atriums were conceptualized as series of dramatic scenes — scenes of varying spatial and lighting configurations are experienced as one moves throughout the space, intensifying as one explores deeper into the building.

To guide theatergoers into the building, fluted bronze walls — like theater curtains — cloak the drama of the main stage behind it. The entry and ticketing area are recessed back from the pedestrian walkway in order to create a covered plaza, an extension of the street, blurring the boundaries of public and private.

项目亮点

The design challenge was to find a modern material palette and architectural language to recall the clarity and unity of the historic theatre building dating back to the 1930s and to create a lasting landmark for modern Shanghai. Clad entirely in stone, the new Shanghai theatre building reads as a heavy volume hovering just above ground level with a recessed ticketing area creating an intimate covered plaza off the sidewalk as a gesture of giving back public space to the city.

The design concept draws inspiration from the artistic medium of theatre by animating light and shadow as a material to convey drama. The carved spaces of the interior and exterior atriums are treated as a series of dramatic scenes; these varying spatial and lighting configurations intensify as the visitor journeys deeper into the building. Several strategically placed apertures take advantage of the hourly shifting light conditions to create an ever-changing dynamic environment. To guide theatregoers into the building, fluted bronze walls—reminiscent of theatre curtains—accentuate the sense of drama and introduces weightlessness in contrast to the heavy mass above. By blurring the boundaries of public and private, the public and casual passersby are invited to experience part of the building’s theatricality, with or without a ticket.

是否确认投票?

每一个类别只能投一次票