Neue Arbeitswelt 205, Schwäbisch Gmünd

设计: Studio Alexander Fehre
业主: Robert Bosch Automotive Steering 面积: 3200.00 M² 完工年份: 2017
参赛类别: 年度大型办公室


大众投票分数
4.62
4.54 功能
4.54 创新
4.78 创意

关于项目

Bosch AS will in future employ agile project work to develop its
automotive innovations. The work of the future will take place in a
new, future-proof work environment, located in a 3200 m2 former
production hall. A striking design was an explicit part of the brief, to
enable the company to use this ‘soft skill’ to prevail in attracting the
most talented employees.
A central roadway meanders through the hall. It is deliberately
furnished with bends, turn-offs and refuelling stops, because
accidental encounters between employees are part of a conscious
strategy. Diverse meeting options support productive exchange,
while ideas can be instantly recorded on the ubiquitous zinc
surfaces.
Materials were chosen to suit the industrial character of the
space. Raw zinc, wood and steel surfaces are combined to create the
strict geometry of the integrated units. Polycarbonate surfaces that
suggest model making reappear on walls and seating, thus conjuring
up the prototype stage in the developmental process. Many textile
elements and the colour concept, which inspires through the use of
intense shades, provide a warm tactile contrast.

项目亮点

The aim of our work is to hand over an object that fulfills the initial requirements in a touching and intelligent way.
Beauty and uniqueness are welcome side effects of it.
We have definitely achieved this goal with the project 'Neue Arbeitswelt 205'.
What was needed was a completely new design for Bosch that breaks out of familiar patterns.
Get out of the classic cubicle, into a new work environment.
Short ways, a constant exchange and the possibility to capture ideas everywhere and at any time, all this guarantees this location.
For the approx. 200 employees numerous offers of communication and working forms are available, from the telephone booth,
over the bench on hard wood to comfortable seating or fully upholstered alcove.
This multispace office is fundamentally not a reinvention, but for Bosch AS it is the ideal basis for interdisciplinary work.
Temporary teams with specialists from different departments should exchange, both within the team, but also between development teams working in parallel.
In garages, which are designed as workshops, ideas can be developed quickly and effectively, as the founder Robert Bosch already knew.
The loud design, a mix of high quality and rough surfaces, combined with the industrial charm of the former production hall creates a stimulating,
but also relaxed atmosphere for the employees.
That this form of working is accepted, we could experience ourselves when we visited the location a few months after they moved in.

是否确认投票?

每一个类别只能投一次票