Cleveland Rooftop, Redfern, Sydney

设计: SJB
业主: Cornerstone Property Group 面积: 435.00 M² 完工年份: 2017
参赛类别: 年度大型公寓


大众投票分数
3.61
3.54 功能
3.64 创新
3.64 创意

关于项目

Conceived as a landscape for living in – one that acknowledges and celebrates the interdependence of humans and their habitat – this home is a blueprint for future development.

Internally, the home is organised around connections to the outside. Skylights punctuate the plan delivering light to the entry lobby, bathrooms and internalised corridor. In addition, a deep cut within the living space brings the landscape into the home, while the private sleeping spaces of the dwelling are formal. This strategy has been employed to create a sense of drama to the dwelling and allows easy compartmentalisation.

The garden’s flora is predominantly native, creating an oasis for indigenous birds and insects. This small piece of sky landscape aims to contribute to the opportunistic network of small inner city native landscape spaces and public parks that provide respite for fauna.

While not attempting to directly reference the aesthetic of the original building below, the penthouse addition aims to follow its lead, delivering a raw concrete space with large expanses of glass to encourage light penetration. The material palette is simple, raw and not intended to be overly detailed. The use of concrete throughout, timber floors, painted plasterboard and external granite paving gives the home a relaxed feel.

Cleveland Rooftop demonstrates that it is possible to live harmoniously with nature in a densely populated urban environment.

项目亮点

The apartment design has responded to place and has embraced passive design principles, enabling year-round living with minimal environmental adjustment – you are connected to the environment, enjoying the seasons and responding to the weather. The garden is thriving and the native bird life has found a place amongst the urban environment. For the client there is a sense of calmness and serenity amongst the bustle of the city.

The ambition for the project was to realise a garden that you happened to live in, rather than an apartment surrounded by greenery. The landscape design was integral to the project ensuring that microclimates completely suited plant species and that interior/exterior thresholds celebrated connections to environment. The use of glazed louvers throughout allow a personalised manipulation of the dwelling’s ventilation – the occupiers are able to capture and restrict air movement per their requirements.

From an infrastructure perspective the dwelling generates and stores its own energy from a carpet of PV panels on top of the private study meaning 95% of the client’s energy, inclusive of their electric car power, is produced by the home.

The plan incorporates elongated doorways, a narrow hidden stair, a garden bath and marine-blue tiled circular shower, offering moments of intrigue and playfulness. In addition, a number of place-specific artworks were commissioned for the home, enabling the artwork, landscape and architecture to respond to place.

是否确认投票?

每一个类别只能投一次票