Hansaviertel Studio

设计: FABIAN FREYTAG
业主: C.B.J 面积: 52.00 M² 完工年份: 2018
参赛类别: 年度小型公寓

关于项目

The apartment is located on the edge of the Hansaviertel, which was built for the International Building Exhibition in 1957 after the Second World War. The building itself was built as part of Berlin's reconstruction program as it was in the 1950s, and this without star architects and with the simplest materials. For example, the inner walls consisted of war rubble, which was mixed with concrete. The original layout has two rooms. Living room and kitchenette with balcony, a small bedroom and a small bathroom. The free structure of the apartment allowed the removal of all walls. What remains was the bathroom to be put into the room. The free space should accommodate all functions in a row as carpentry installations. These elements should not be separated, but appear as a unit which was achieved via the uniform color white. All functional technical elements were executed in black as a reference to a film set. By the sequence and the pulling apart of the internals, the traffic area, which makes a circulation possible, is completely used. The idea was to create an apartment that is radically reduced to living, and we staged these functions in the same way as in a white cube. This is reinforced by the light rail. The decor is also fragmentary and comes from the environment of the project. No new furniture was used to counteract the graphic installation with a lived object. It should give the impression of a smorgasbord, of different times of different designers that are collected.

项目亮点

The Hansaviertel in Berlin Tiergarten: The construction site and the construction period (1957) has been driven by the reflection on today's living. International architects have built residential towers and bungalows to give the new democratic Germany a face. In the 1950s, the apartments in the Hansaviertel were built with a modern approach to modern technology and facilities. 60 years later, it is time to think about how to live in an urban surrounding. It was not the question for me to dive into nostalgia, but rather to think about how I can reduce the functions to a minimum in order to merge them with the space. A lineup, the maximum free space and a sequence of functions had to follow. The remaining space could be used perfectly for the kitchen and the dressing room. The housing machine is therefore an experiment and manifesto. It demands a lot from the resident and gives back spatial freedom.

是否确认投票?

每一个类别只能投一次票