Lightspeed 2, Montreal

设计: ACDF Architecture
业主: Lightspeed 面积: 1040.00 M² 完工年份: 2017

关于项目

Lightspeed commissioned ACDF Architecture – the designers for the first phase of the firm’s headquarters – to create a new floor dedicated to product development.

The workspace of the point-of-sale software company is located on the ground floor of a 19th century railway hotel, the Viger Railway Station. With its distinctive architecture and its historical significance, the building is an iconic landmark that stands out in Old Montreal’s skyline.

Inspired by the contrast between the historic railway station and the growing tech company, ACDF created a functional and lively office space providing an ideal environment for development teams, expressing at the same time the audacious and creative nature of Lightspeed. Daylight reflects off the slick surfaces of the glossy white epoxy-coated floor and the gypsum ceiling of the large and bright 4.5-m-high space. The harmonious setting creates a unique synergy driven by spontaneous interaction. Each group works as a unit, almost like an independent start-up company, and the collaborators adapt the space to fit their needs. Each group has its own desks, meeting room and social area in the open floor plan. Varying pastel tones spread on the walls and floors in shadow-like shapes define each team’s zone. Like small islands, these areas form a dynamic archipelago that encourages gatherings to take place in the in-between spaces, while the surrounding pastel walls double as whiteboards for impromptu meetings and presentations.

项目亮点

ACDF opted for a careful intervention that preserves the original building’s rich heritage. Remnants of the existing shell offer a backdrop to the contemporary atmosphere of the office space. The architects uncovered remaining bricks and stones to expose the raw material, and created a dynamic contrast between old rough walls and new rectilinear geometry that highlights the space’s qualities.
Varying pastel tones spread on the walls and floors in shadow-like shapes, defining each team’s zone. Like small islands, these areas form a dynamic archipelago that invites gatherings to take place in the in-between spaces and the surrounding pastel walls double as whiteboards for impromptu meetings and presentations. The flexible environment helps team members to focus on projects in progress while also fostering close working relationships.
With its comfortable atmosphere and its long counters calibrated for large-size gatherings, the room can accommodate up to 300 people and can provide a meeting place for the whole Lightspeed team. The central position of the alley divides the floor in two: a clean and edgy space on one side, an industrial environment on the other. Adapted to the visionary work of development teams, the new floor of Lightspeed’s office is a real innovation hub, while also providing an engaging and inspiring workspace.

是否确认投票?

每一个类别只能投一次票