EC House, Fitzory

设计: HOLA Projects
业主: Elwood_Carpenter 面积: 216.00 M² 完工年份: 2018
参赛类别: 年度独户住宅

关于项目

The project brief called for exceptional qualities of aesthetics, craftsmanship and amenity, & the design team prioritised longevity, and the integrity of materiality.
Insertion of the courtyards was a key move to activate the interior. Deep penetration of natural light into the building models the sculptural elements in the space & reflected colour shifts constantly. Views linking exterior spaces expands the impression in a finite volume. The tall exterior volumes choreograph a journey of compressed spaces & dramatic volumes.

The junctions of existing & new building fabric; brick, glass, timber & plaster all meet & pivot around exposed steel. All 3 courtyard insertions are enclosed by steel framed glazing with locally designed & produced bespoke bronze hardware.
Significant work was required to achieve a 6-star energy rating. Over performing insulation, glazing, equipment, & passive systems were interlinked to achieve this goal.
A forcefully positioned helical staircase leads to the private spaces on the upper level, where the flooring material moves from limestone slabs to soaped Douglas Fir planks. The effect of increased softness & warmth as you move through the building nurtures the inhabitants.
Myriad variety of volumes and proportions when activated by the play of light make for a ceaselessly changing environment. The client’s idiosyncratic artworks & long history of collecting vintage rugs & furniture were integral to the concept from the inception.

项目亮点

There are many technical innovations in the building but the emotional & social aspects of the dwelling are equally important.
Sanctuary in the the urban context was achieved through the tenacity of the historic masonry shell, creating a variety journeys that are animated through veiled views in 3 courtyards. They provide structure to the primarily open plan space. An urban location is improved by the ability to escape from it.

Seasonality was allowed to penetrate the building. Melbourne has cold winters fed by Antarctic currents & parched summers fed by the deserts to the west. The expression of the seasons through sky views & the deep transit of light into the spaces both day and night fill the rooms with every changing emotions & moods. The clear Australian light is used as material in the pallet.
Modernism is a shared interest of the client &designer. We wanted to pull metaphors from the industrial past to absorb with the experimentation of Aalto & Chareau. These are evident in the fenestration & custom mechanisms devised for the house. These add uniqueness & a performative aspect to the building. The furniture collection & artwork support these notions giving their own history to the sense of place.
Materiality in residential spaces & the handling of objects is very personal. We worked with a number of artisans to produce pieces for the project. An enamelled wheel window operator/cast bronze window and door hardware/Leather door pulls. Time is included as a material.

是否确认投票?

每一个类别只能投一次票