Kenwood Lee House, London

设计: Cousins & Cousins Architects
业主: Private client 面积: 620.00 M² 完工年份: 2017
参赛类别: 年度独户住宅

关于项目

Kenwood Lee House is a contemporary four storey home with basement: comprised of an open plan kitchen, living and dining room, seven bedrooms, a swimming pool, cinema, gym and spa. Built on a challenging site set within an area characterised by an Arts and Crafts and ‘Quennellian’ typology, the design approach drew inspiration from the surrounding streetscape and the wider Arts and Craft movement.
Internal spaces are anchored around a board marked concrete core which forms a triple height atrium. Meticulous detailing expresses an excellence of build, solidity of construction and the long-life qualities that are evident in Arts & Crafts houses, whilst highlighting an honest approach to materiality.
Either side of the concrete core, cantilevered oak clad staircases wind their way up through the building. Floating overhead in the atrium above, linking bridges unify the master bedroom on the upper floor, whilst framing views to both sides. The solidity of the concrete walls contrast with the slender and light weight bridges and staircases that move between them. The living area of the house is open plan with a sliding door and marble double sided fireplace to separate the family areas from the stairwell.
The basement occupies more area that the other three storeys combined. Light wells sunken into the garden lawn and forecourt provide natural illumination. A glazed courtyard floods the basement with even more light and its spaces echo the openness of the upper floors.

项目亮点

Meticulous detailing expresses an excellence and solidity of construction and the long-life qualities that have a wider societal role by conceiving buildings that will far out last induvial material warranties. The project’s design is based on a reinterpretation of a double fronted house which is flooded with natural light though the middle of what could have been an otherwise heavy space. A series of bridges and cantilevered staircases move through the triple height void, offering a sense of lightness and calm which is enhanced by a subtle and elemental material palette.
The central board marked concrete walls are perfectly poured, the details of the timber moulds that encased them are perfectly crisp. Beautiful oak timber flooring and travertine and marble stone walls have been allowed to speak for themselves. These materials have been meticulously combined and placed together to create a harmonious and luxurious environment. The house has had a profound effect on the lives of the family that call it home. There is a connection to the garden and nature at all levels. A large expanse of glass and minimal framing have transformed the ground floor kitchen and dining area opening it up both visually and physically to the outside and evoking the feeling of year round ‘al fresco’ living. The calmness of the landscape is felt inside the house, creating a peaceful home in every location.

是否确认投票?

每一个类别只能投一次票