Duplex Tibbaut, Barcelona

设计: Raul Sanchez architects
业主: Diana Tibbaut 面积: 105.00 M² 完工年份: 2017
参赛类别: 年度大型公寓


大众投票分数
5.00
4.93 功能
5.02 创新
5.04 创意

关于项目

Starting from two independent and neglected dwellings, the client's requirement was to concentrate the main living spaces on the mezzanine and expand them on the ground floor with other more flexible spaces.
The proposal is direct: amid the space, insert two 2-meter side squares rotated 45º over the dominant axis, their vertices overlapping, extruded through both floors. A resounding arrangement in which two ideal shapes are imposed on the existing irregularity and arrange all the floor space with no need for any other means. One of the squares will hold the stairs, and the other will house the bedroom on the upper floor and the toilet/office spaces on the ground floor. The very rotation of these squares results in the specialization of the space around it without needing any additional enclosures, since the new volumes, as they approach and move away from the perimeter walls, define these areas.
The proposal's emphasis runs parallel to the sought-after inner spatial complexity and a firm intention to underplay the different areas and circulation.
The treatment of colors and materials highlights the extruded volumes, coated in glossy, gold finish paint mixed with gold powder, surrounded by white cladding coating the existing walls, while the inside of the volumes is black.
On the ground floor, three existing paintings of Brazilian origin were preserved: they are the reason the client, of Brazilian origin, decided to buy these properties and undertake the project.

项目亮点

This project departs from a very abstract and geometric conception, from a very strong idea driven by just the abstraction, and, step by step, this very pure and intangible concept goes on translating into construction, structure, space, matter and light. That is, for me, architecture, the link between humanism and technique, between the world of ideas and the world of physicality.
The strength of this project is just to maintain the very power of the starting idea through its translation into a built thing, to keep the equilibium between humanism and technique until its very last stage.
It starts with two perfect squares rotated 45 degrees, their vertices overlapping, and even the most trivial detail obeys that principle...so even the downlights, or the door knobs, are rotated 45 degrees; even the material and color code always matches the nature of the element where it is applied, whether existing or new, either inside the squares or outside.
And even when the idea is bold and direct, the final layout complexity creates a rich interior experience. As an example: the stairs are enclosed in one of the volumes, and their spiral pattern aims to disorient and conceal to surprise at the landings, and for the same purpose, there are multiple axes of symmetry that double up circulation and enhance the spatial experience.

是否确认投票?

每一个类别只能投一次票