Selfridges Duke Street, London

设计: David Chipperfield Architects
业主: Selfridges and Co 面积: 5000.00 M² 完工年份: 2018
参赛类别: 年度多品牌店


大众投票分数
5.44
5.51 功能
5.37 创新
5.45 创意

关于项目

The project comprised two fundamental components, rolled out in several phases: a new entrance building at the centre of Selfridges’ Duke Street façade, replacing a loading bay; and the creation of a new accessories hall spanning the entire east wing of the department store. Together, these components create a more coherent identity for the multi-brand store, improving its urban presence, clarity in circulation and reintroducing the glamour and grandeur of the original building.

By stitching together the retail spaces of two existing buildings, the new entrance volume creates a continuous ground floor space for the new accessories hall. This new hall is defined by a hierarchy of architectural elements that operate across the site, reasserting the presence of the building as a singular department store rather than a shopping mall. The primary elements of the space – floors, ceiling and supporting columns – retain their independence from retail display. The secondary elements include free-standing glazed screens and partition walls, which frame individual brand-run concessions within the larger space and delineate clear walkways, and a series of custom-designed light fittings and display furniture. A rigorous set of guidelines for each brand’s fit-out ensures they remain in harmony with the overall concept.

项目亮点

The practice’s philosophy is to specify materials of endurance and permanence, such as Portland Stone and marble, offering a lasting architectural solution and minimising waste. Historic fabric has been kept and restored as far as possible and the new, bespoke design has integrated several elements of Selfridges’ rich heritage, such as the globular light fittings, which were based on the original design, and the reinstatement of the original columns and coffers. The bespoke merchandise display items were made with walnut, glass and felt-like acoustic panels, made from recycled plastic. The store has been given a stronger civic presence, increasing user-friendliness and navigability by uniting and aligning the eastern façade with the street. The façade’s architectural bronze required sharp edges and minimal joints, for which conventional methods would not deliver the desired result. In collaboration with engineers, special techniques for V-cutting and folding were developed to achieve optimised results. Several design initiatives were realised to encourage public engagement; an art plinth in the new entrance offers a public display of contemporary art works – a collaboration with Yorkshire Sculpture Park, who are curating the rotating display. A drinking fountain of Verde Luana marble was installed on the pavement, in line with Selfridges’ sustainability campaign to reduce single-use plastic bottles. Next to the fountain, a Verde Luana bench offers passers-by a place to rest

是否确认投票?

每一个类别只能投一次票