Nominee

Hotel Shgaguler, Via Dolomiti

Designed by: Peter Pichler Architecture
For client: Schgaguler Floor area: 4450.00 M² Year of completion: 2018
Submitted for: 年度酒店

About the Project

Peter Pichler Architecture won a competition in 2015 to fully reconstruct the existing “Hotel Schgaguler”, located in the heart of the Dolomites, mountains and landscapes protected by the UNESCO. The Schgaguler was built in 1986 and renovated in 2018 by Peter Pichler Architecture. A simple and timeless architectural design is the main protagonist of the charming boutique hotel. Alpine style with reduced aesthetics creates an authentic sense of well-being. An open and transparent house attracts guests and invites visitors to come in and feel the connection to the picturesque village and its surrounding mountains. The Project consists of three monolithic volumes, following the original structure of the house before reconstruction. While respecting local context and its surroundings, the strong architectural identity of the Hotel follows a contemporary reinterpretation of the alpine style and plays with vernacular elements such as the typical sloped roof.

What’s unique about it

A simple and timeless architectural design is the main protagonist of the charming boutique hotel. Alpine style with reduced aesthetics creates an authentic sense of well-being. The expressive exoskeleton facade changes according to orientation and program. At the north/east facade, with mostly corridors and public spaces, the almost sculptural structure is less depth. At the south facade the tapered geometry has more depth and creates loggias with natural shading. The bright grey color of the chalk containing render of the facade is inspired by the rocks of the surrounding mountains.
Tradition and culture are key elements in the design of the Hotel. Simple and functional interiors with open layouts are combined with local materials such as chestnut wood or local Stones and textiles. Public spaces like lobby, bar and restaurant are located on the ground floor. The Bar connects to a wide and sunny terrace with impressive views towards the Sciliar mountain.

Are you sure?

Remember that you can only vote once per award category.