Amos Rex, Helsinki

设计: JKMM Architects
业主: Föreningen Konstsamfundet 面积: 13000.00 M² 完工年份: 2018
参赛类别: 年度学习空间


大众投票分数
5.71
5.56 功能
5.80 创新
5.77 创意

关于项目

The heart of the new museum design is the connection between the past and the present. The entrance to Amos Rex is through Lasipalatsi "Glass Palace", a distinguished 1930s Functionalist pavilion that was carefully renovated completely. However, the new museum space is designed below Lasipalatsi Square.
On the ground level the only visible façade is the roofscape of the underground exhibition halls and their skylight windows. The structure of the large domed skylights has enabled designing a column-free 2,200 m2 black box-kind of exhibition hall. The hall's scale is awe-inspiring with the ceiling domes, and it is designed to be modifiable and flexible for the future forms of art. The ceilings are covered with thousands of acoustic discs and floors are black hardwood block floors. The skylight domes provide subtle quality of light in the underground spaces.

Inside, sloping stairs lead down from Lasipalatsi to the airy and light lobby space that is designed to decompress senses before and after the art exhibitions. The lightning fixture covers the whole lobby ceiling and provides an ethereal combination with natural light from the sky light above. The furniture are oversized elements rather than furniture. All the functions are in matt black and visually strictly separate from the lobby space. The circular shape of the domes is used as a motif throughout interior design.
The exhibition halls are modified according to the exhibition and provide always a unique experience.

项目亮点

Amos Rex brings the new type of art museum to Helsinki. It respects its historically valuable surroundings while creating an architectural statement as well as new public scape to the city for everybody to enjoy.

The Lasipalatsi Square would remain as an important open public space within Helsinki while also allowing the public to enjoy Amos Rex's only visible new built elevation, its roofscape. The roof lights create a new topography, their gently rolling forms playing on the idea of an urban park in keeping with the integrity of the square.

The restauration of the modernist gem Lasipalatsi was done with great respect and eye for details. All the materials and colors are chosen to follow the originals. The renovation celebrates the original design while new additional furniture are clearly contemporary.

Together with the Lasipalatsi Pavilion, the museum complex extends to just over 13,000 square metres. From an architectural and a cultural perspective, Helsinki's evolving urban identity has been paramount in conceiving the Amos Rex project, a truly exciting new centre for the visual arts.

是否确认投票?

每一个类别只能投一次票