Circl ABN AMRO Pavilion, Amsterdam

设计: DoepelStrijkers
业主: ABN AMRO 面积: 3400.00 M² 完工年份: 2017
提名类别: 可持续发展奖

关于项目

DoepelStrijkers designed the interior of the ABN AMRO pavilion in Amsterdam based on the principles of the circular and inclusive economy. The spatial concept focuses on flexibility and adaptability and showcases current possibilities for C02 reduction in an interior composed of residual and recycled materials, innovative material applications, and recycled products.

Moving walls and floors with integrated lighting, sound absorption and sometimes greenery enable endless configurations of the space. This allows the interior to be quickly adapted for changing programs. Through clever lifting and sliding technology, the changes in space formats can be made while visitors are present. This novel adaptation of space is user friendly and offers a unique experience.

The interior is designed based on the minimal use of materials, material loss and technical handlings, using the intrinsic qualities of the homogenous materials, with only dry connections to enable disassembly and future reuse. The end users of the building were involved in the process and contributed by donating their old company uniforms for and recycling them into an acoustic textile plaster for the finishing of the walls in the basement.

The pavilion is not only designed with a circular ambition. The integrated plants in the podia are cultivated and maintained by people with a distance to the labour market, thereby creating social value.

项目亮点

For Circl, the design firm made a strategy that contributes to a 'circular' and 'inclusive' economy. The design is not only focusing on aesthetic value and user experience, it has a positive social and environmental impact.

The interior can adapt to spatial needs for different functions by shifting walls and floors where you need them. Comfort is offered by making the room bigger or smaller, and efficiency is met through functional and flexible design. Operating the interior is monkey-proof, safe, easy and fast with a push on the button. Visitors do not even have to leave the building when the interior moves to a new setting. With the fast configurations of spatial use, new business models are spatially translated. For example: the object is taken a service and the pavilion can function as a showroom for a vintage furniture supplier.

Aesthetic qualities arise through an analytical process and based on circular design principles. The final image does not simply refer to 1:1 reuse and recycling. A new, more timeless image is made through reuse and recycling. The interior showcases possibilities for sustainable innovations through five different material and object approaches; reuse 1:1, reuse+manufacture, recycle, reusable and object as a service. The project involves end users, thus creating social return and adding social impact through its design.

是否确认投票?

每一个类别只能投一次票